Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. április 26.

Nem hivatalos értesülések szerint az egyiptomi hatóságok eddig harminc embert vettek őrizetbe a dahabi hármas merénylet kapcsán.

Biztonsági források szerint a hatóságok egyelőre nem találtak olyan nyomot, ami a több mint húsz halálos áldozatot – köztük egy 47 éves magyar nő életét – követelő terrorcselekmények elkövetőinek nyomára vezethet. A források megerősítették, hogy az őrizetbe vettek között két mérnök-informatikus is van. Az egyiptomi hírügynökség szerint a két mérnök-informatikus a merénylet előtti napon érkezett Kairóból a Sínai-félsziget keleti részén, az Akabai-öbölben fekvő búvárparadicsomba.

A különböző radikális iszlám csoportok – köztük az Egyiptomban gyakorlatilag betiltott, de a legutóbbi választásokon mégis részt vevő Muzulmán Testvériség – feltűnő gyorsasággal határolták el magukat a merénylettől. A szóban forgó szervezet, amely egyébként jelentős mértékben előretört a legutóbbi választásokon, külön nyilatkozatban ítélte el a dahabi robbantásokat, akárcsak a Hamász radikális palesztin szervezet, amely korábban számos hasonló merényletet követett el Izrael ellen.

A szakértők, akik szerint a merényletsorozat elkövetői valószínűleg a helyi beduinok közül kerültek ki, kizárták a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét. Gyanújukat megerősíthette, hogy a támadáskor használt pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

Az egyiptomi vezetők élesen elítélték a dahabi robbantásokat, a felelősök kézre kerítését és megbüntetését ígérték. A kairói külügyminisztérium ismét megerősítette korábbi, ingatag biztonsági helyzetre vonatkozó figyelmeztetéseit, és felhívta a figyelmet esetleges további támadások veszélyére is. A minisztérium szerint a külföldi – és a hazai – turisták az egész országban fokozott fenyegetettségnek vannak kitéve.

Az elmúlt másfél évben a Sínai-félsziget két másik pontja is robbantásos merénylet színhelye volt: Sarm-es-Sejkben és Tabában, összesen mintegy 100 ember lelte halálát. Mindkét akció elkövetését egy alig ismert sínai-félszigeti csoport vállalta magára.

Az egyiptomi hatóságok egy, a félsziget északi részében, el-Arisban felnőtt, idővel az iszlámista eszmék rabjává vált palesztint, bizonyos Ijád Szaíd Szálehet tartják a szervezet alapítójának. Száleh 2004 októberében, a tábai Hilton szállodánál elkövetett merényletben vesztette életét, az egyiptomi rendőrség akkori közlése szerint azért, mert rosszul volt beállítva a nála lévő pokolgép időzítőszerkezete.

Két magyar áldozata van a merényletnek

Úgy tűnik, nincs több magyar áldozata az egyiptomi Dahabban elkövetett hármas pokolgépes merényletnek az elhunyt 47 éves budapesti nőn és súlyosan megsérült 53 éves férjén kívül – közölte Pető Tibor kairói magyar nagykövet Dahabból.

A nagykövet és a magyar konzul kedden Tor városának kórházában azonosította a magyar nő holttestét, majd Dahabba utazott, hogy esetleges további magyar áldozatok után kutasson. Pető Tibor elmondta: egyelőre nincs több olyan magyar, akit eltűntként tartanak számon.

A kairói katonai kórházban fekvő sérült magyar férfi magánál van, a történtekkel kapcsolatban emlékszik részletekre. Emlékszik arra, hogy őt és feleségét az utcán érte a Dahab Hilton szálloda közvetlen közelében történt harmadik robbantás, amely mindkettőjüket a földhöz csapta. Arra is emlékszik még, hogy ruhája tüzet fogott, és kezével próbálta eloltani a lángokat.

Az Akabai-öbölben fekvő Dahabban hétfő este elkövetett három robbantásban a kairói belügyminisztérium kedden késő délutáni hivatalos tájékoztatása szerint 18 ember, köztük több külföldi turista vesztette életét, 58-an megsebesültek. A kairói tárca listáján viszont nem tettek említést a magyar áldozatokról.

(MTI)

Comments are closed.