Forrás: HETEK

A palesztinok segélyezésének folytatása mellett állt ki Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter szerdán Párizsban az európai-arab fórum megnyitóján. A fórum témája az európai és az arab országok közötti párbeszéd ösztönzése, valamint a Hamász palesztin terrorista szervezet felemelkedése, az iráni atomprogram, és a Mohammed prófétáról európai újságokban megjelent karikatúrák keltette feszültségek enyhítése.

Philippe Douste-Blazy és Amr Musza a párizsi fórumon

„Franciaországnak továbbra is meggyőződése, hogy fenn kellene tartani a palesztinok segélyezését, hogy elkerüljük az akaratát demokratikusan érvényre juttató lakosság büntetését” – mondta Douste-Blazy. „Nem akarjuk figyelmen kívül hagyni a palesztin szavazóurnákból kirajzolódó választási valóságot, amely a palesztin közvélemény elégedetlenségéről vall” – fűzte hozzá.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára szintén ezt a gondolatmenetet folytatta, amikor kijelentette: „szeretnék tiltakozni az ellen, hogy egyesek demokráciát követelnek, majd kifogásolják annak eredményét”.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és számos más ország leállította a palesztin kormánynak nyújtott pénzügyi támogatását azután, hogy a palesztin törvényhozási választások nyomán a Hamász került hatalomra a múlt hónapban. A segélyezés folytatását két feltételhez kötik: a kormányzó palesztin szervezetnek le kell mondania az erőszakról és el kell ismernie Izraelt.

Az arab országok, hogy megpróbáljanak segíteni a pénzszűkében lévő palesztin kormánynak, márciusi szudáni csúcstalálkozójukon legalább 55 millió dolláros havi segély átutalására tettek ígéretet.

(MTI)

Comments are closed.