Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 26.

Kép: REUTERS – Rupak De Chowdhuri

A Haríri-gyilkosságról vizsgálódtak Szíriában

Bassar el-Aszad szíriai elnökkel találkozott kedden Damaszkuszban Serge Brammertz, a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő megölése ügyében indított ENSZ-vizsgálat vezetője. Aszad elnök előzőleg két alkalommal is elutasította, hogy találkozzék az ENSZ-vizsgálat korábbi vezetőjével, a német Detlev Mehlisszel. A mai volt az első találkozó a világszervezet nyomozói és a szíriai államfő között a vizsgálat tavaly júniusi megindulása óta. (MTI)

Chirac újraélesztené a francia ipart

Jacques Chirac bejelentette, hogy hat nagy projekt indul a francia gazdaság életre keltése érdekében. A francia elnök közölte: a projektek támogatásáért felelős Ipari Innováció Hivatal 2 milliárd eurót kap. A programok az ipari technológiai kihívásokra koncentrálnak. Köztük van egy német-francia internetes keresőprogram létrehozásának és ultramodern vonatok építésének a terve, illetve egy energiagazdaságos áramszolgáltatás kifejlesztése. (Reuters)

Nepál: tűzszünet a maoista felkelőkkel

A nepáli ellenzéki szövetség felhagy a több hét óta folytatott demokráciapárti tüntetéseivel, és együtt akar működni a maoista lázadókkal, miután a király bejelentette, hogy újból összehívja a 2002-ben feloszlatott parlamentet. A hétpárti ellenzéki szövetség azt is tervezi, hogy tűzszünetet köt a maoista felkelőkkel. Gianendra nepáli uralkodó hétfőn jelentette be a királyság 2002-ben feloszlatott képviselőházának újbóli összehívását. A maoisták azonban szemfényvesztésnek tartják az uralkodó bejelentését. (MTI)

Magyar résztvevők

az Élet menetében

A világ minden tájáról összegyűlt több ezer ember, többségében zsidó fiatalok – köztük nagy számban magyarok – vettek részt kedden a dél-lengyelországi Auschwitz-Birkenauban a náci népirtás hatmillió áldozatának emlékére tartott Élet menetében. A holokauszt emléknapján megrendezett néma menet élén a 82 éves Simon Peresz volt izraeli miniszterelnök és Bronislaw Komorowski, a lengyel parlament elnökének helyettese haladt. Mintegy 8000 ifjú – 20 országból, mindenekelőtt Izraelből, az Egyesült Államokból, Belgiumból és Magyarországról érkezett 7000 zsidó és több mint 1000 lengyel fiatal – tette meg gyalog a három kilométeres távolságot. (MTI)

Comments are closed.