Forrás: Népszava

A holokauszt-emléknap miatt az izraeli jégkorong-válogatott az amiens-i szállodájában töltötte a keddi napot, nem úgy a Pat Cortina vezette magyar csapat, amely edzéssel készült a mai mérkőzésre.

Míg kedd reggel a zsidó államban minden ember a holokauszt-emléknap gyászát ülte, addig az Amiens-i Novotel szálloda éttermében dőzsöltek az izraeli jégkorongozók. „Hozna még egy kis sonkát” – nyújtotta a felszolgáló-kisasszony felé az üres húsos tányért az egyik játékos. A csoportújonc csapat tagjain nemhogy a gyász, vagy a bánat jelei nem mutatkoztak, olyan jóízűen fogyasztották reggelijüket, mintha egy farsangi bálba készülnének. A maskarájuk mindenesetre megvan hozzá, a gárda sokszor a recepcióssal sem tudja elhitetni, hogy ők azok, akiknek az izraeli hokiszövetség szobákat foglalt a hotelban. Az még hagyján, hogy a társaság egymással se nagyon tud diskurálni – a honosított orosz különítmény speciel se angolul, se héberül nem beszél -, ám ahogy a Colosseum stadionba érkezik meg, na az már tényleg nevetséges: az egyik olyan Henry-mezt visel, ami legföljebb a Fáy utcai kínai piac utolsó sorában kapható, a másik Mickey Mouse-os atléta trikóban feszít, a harmadik svéd rögbi dresszt húz nap, mint nap, és így tovább egészen a házi köntösig…

De vissza a meccshalasztás okaként megnevezett holokauszt-emléknaphoz: „Senki ne gondolja, hogy számolgatunk, és a nemzeti gyászunkkal akarunk előnyt szerezni magunknak a vb-n. Különben is, a magyaroknak nem lenne szabad ezzel foglalkozni: erős csapat, verjenek meg minket szerdán – mondta Sergej Matin, az izraeli együttes csapatvezetője. – Ez a dátum az év legszomorúbb napja, ilyenkor mindenki rossz hangulatban van. Otthon bezárnak a bárok, a szórakozóhelyek, az emberek nyugalomban, a gondolataikba mélyedve töltik a napot.”

„Otthon” az az Izraelben, április 25-én tehát nem a jókedv az úr – Amiensben ellenben… A szünnapot remek hangulatban töltötték az izraeli hokisok, a reggeli falatozás után volt, aki a szálloda playstation gépén játszott, mások kártyáztak, vagy a németek elleni meccs fáradalmait gyúratták ki izmaikból nagy pihegések közepette. De munkát, azt nem végeztek. Nem úgy a szervezők és a rendfenntartók, akik a szerdai szabadságukat vesztették el, ráadásul így a technikai költségek jelentősen – több tízezer euróval – emelkedtek. Az IIHF egyébként mérlegelte, mi lenne a legjobb megoldás. Felvetődött, hogy a magyarok 5-0-val megkapják a két pontot, de ebben az esetben a gólkülönbség akár a feljutást is befolyásolhatná, hiszen ebben a mezőnyben az izraeliek mindenkinél legalább féltucat góllal gyengébbek. Ki is zárhatták volna a gárdát, de ekkor még komolyabb károkat szenvedett volna a sportág. Úgyhogy maradt a szerdai fél ötös kezdés.

Így persze a Pat Cortina vezette magyar válogatott sem maradt feladat nélkül kedden: a szövetségi kapitány délben edzést vezényelt a csapatnak, ami bár felhőtlen hangulatban telt, egy-egy játékos nem rejtette el dühét: „Idegesítő, hogy egyik pillanatról a másikra felborulhat egy világbajnokság menetrendje – mondta a palánk mellett a nyitómeccs első találatát jegyző Gröschl Tamás. – De azért vagyunk jégkorongozók, s nem pedig – mondjuk – futballisták, hogy alkalmazkodjunk az ilyen döntésekhez. Ha mi is minden apróbb sérülés miatt heteket hagynánk ki, akkor valószínűleg egy ilyen határozat is jobban megviselné a csapatot…” Természetesen a magyar gárda nem az Izrael elleni csata miatt feszült, sokkal inkább az azt követő, franciák elleni mérkőzéstől tart. „Talán jobb lett volna pihenőnap után megmérkőzni Franciaországgal – vélekedett az „FTC-sor” szélsője, Jánosi Csaba. – De az is lehet, hogy éppen így leszünk lendületben. Majd csütörtökön kiderül…”

Előbb azonban a mai kötelezőt kell teljesíteni: bízzunk benne, az izraeliek gyásza szerdán is tart majd, s leghamarabb csak csütörtökön lesz jóízű a sonka…

Comments are closed.