Forrás: Magyar Hírlap

Nem veszünk részt újabb választáson

Hatalmában áll eltávolítani az új Hamasz-kormányt – figyelmeztetett Mahmud Abbasz palesztin elnök.

Veszélyes játékba kezdett Iszmail Hanije, a palesztin kormány feje, amikor szembeszállt Mahmud Abbasszal (fotó: Reuters – Mohammed Salem)

A CNN-Türk tévéállomásnak nyilatkozott Mahmud Abbasz abból az alkalmomból, hogy Ankarában megkezdte pénzgyűjtő körútját; az amerikai és az uniós segélyek, valamint az izraeli adó- és vámbevételek leállítása után kiesett pénzt szeretné pótolni. Törökországon kívül ellátogat Norvégiába, Finnországba és Franciaországba is. „El fogjuk mondani török testvéreinknek, mi zajlik a palesztin területeken – mondta érkezésekor a sajtó képviselőinek. – Beszélni fogunk a politikai problémákról és a nehéz gazdasági körülményeinkről” – tette hozzá.

Ennél fontosabb volt azonban, amit a tévéállomásnak nyilatkozott. Az AP amerikai hírügynökség kiemelte, hogy a palesztin elnök kijelentette: az alkotmány egyértelműen és kétséget kizáróan felruházza őt azzal a joggal, hogy eltávolítsa a hatalomból a kormányt. De ő nem kíván élni ezzel az eszközzel, tette hozzá, annak ellenére sem, hogy a kabinet nem hajlandó lemondani az erőszakról, és lehetetlenné teszi a békekötést Izraellel. „Mindenkinek tudnia kell azonban, hogy rendelkezem ezzel a hatalommal – figyelmeztetett. – A Hamasz úgy tesz, mintha még mindig ellenzékben lenne, nem pedig kormányon. Pedig szembe kell néznie a realitásokkal és kapcsolatba kell lépnie Izraellel, hogy teljesíthesse a palesztinok mindennapi igényeit” – tette hozzá.

Kijelentésére azonnal reagált a Hamasz egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő ciszjordániai tisztségviselője. Szerinte a mozgalom „nem hagyná szó nélkül” Abbasz lépését, amellyel az elnök veszélybe sodorná a tűzszünetet is. „Nem veszünk részt újabb választáson, hanem (ebben az esetben) illegalitásba vonulunk, ahogyan azt tettük korábban, és nem tartjuk magunkat a kötelezettségvállalásainkhoz sem. Bárki, aki eltávolít minket a hatalomból, nagy árat fog ezért fizetni” – mondta.

Interjút adott a közel-keleti békefolyamat esélyeiről Hoszni Mubarak egyiptomi elnök is. Az al-Gumhurija című lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy korai lenne még izraeli-palesztin csúcstalálkozót tartani. Egy ilyen csúcshoz fontos előkészületeket kellene megbeszélni az izraeli és a palesztin féllel – idézte szavait az AFP, emlékeztetve arra, hogy egy nappal korábban Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter azt mondta: országa megbeszéléseket kezd a csúcstalálkozóról Ehud Olemert ügyvezető kormányfővel, de időpontot nem közölt.

MH

Comments are closed.