Forrás: Origo

Nem sikerült megállapodnia egymással hétfőn Ehud Olmert kormányalakításra kijelölt izraeli kormányfőnek, a múlt havi izraeli parlamenti választásokon győztes Kadima párt vezetőjének és Amír Perecnek, a Munkapárt első emberének a két párt közötti koalíció megkötésének feltételeiről – közölte a Munkapárt tárgyalóküldöttségének egyik tagja.

Haggaj Merom azt mondta, a felek között a miniszteri posztok megoszlásáról nincs egyetértés. A politikus mindazonáltal úgy vélte, a jövő hétre megszületik a koalíciós egyezség Ehud Olmert és Amír Perec között.

Az Ariel Saron kómában fekvő volt izraeli kormányfő által alapított Kadima megnyerte ugyan a március 28-i választásokat, de nem sikerült abszolút többséget szereznie az izraeli parlamentben, a 120 fős kneszetben. Koalíciót kell alakítania a Munkapárttal és több kisebb párttal a kormányképes többség megszerzéséhez. Ehud Olmertnek május végéig van ideje az új kabinet felállítására.

Az izraeli tömegtájékoztatás tudni véli, hogy Amír Perecé lesz a védelmi tárca az új Olmert-kormányban, s várakozások szerint a Munkapárt adhatja az oktatási minisztert is.

Ehud Olmertnek szilárd kormányra van szüksége tervének megvalósításához. A leendő kormányfő világossá tette, négy éven belül megrajzolja Izrael állam határait, ha kell, egyoldalú leválasztással, vagyis Ciszjordánia nagy részének kiürítésével.

(MTI)

Comments are closed.