Forrás: Népszava

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök és Amir Perec, az izraeli Munkapárt vezetője tegnap még nem egyezett meg ugyan véglegesen a kormányprogramról, ezért elhalasztották az új koalíció tegnapra várt kihirdetését, de megfigyelők szerint erre a jövő héten nagy valószínűséggel sor kerül.

Olmert Kadima pártja a Nyugdíjasok pártjával és az ultra-ortodox pártokkal is majdnem minden részletben megegyezett, ám kétséges az Avigdor Lieberman vezette szélsőjobboldali „Otthonunk, Izrael” párt csatlakozása a kormányhoz, főleg azért, mert Lieberman az ellene folyó rendőrségi vizsgálat miatt nem kaphatja meg a kért belbiztonsági tárcát.

A koalíciós partnerek és saját pártvezetői kívánságainak teljesítése érdekében Olmert Izrael történelmének legszélesebb, 27 minisztert számláló kormányát készül kialakítani, köztük öt vagy hat tárcanélküli miniszter kinevezését tervezi. Ez széleskörű bírálatot váltott ki és hogy elejét vegye az egyre nagyobb felháborodásnak, Olmert a miniszterhelyettesi posztok megszüntetéséről határozott. De a 27 miniszteri tárca sem elégíti ki sem a Kadima, sem a koalíciós partnerek igényeit és máris rengeteg a sértődöttség és a harag. Többek között Saul Mofaz védelmi miniszter annyira neheztel tárcája elvesztéséért (Amir Perec lesz az új védelmi miniszter), hogy lemondta a hagyományos fogadást a jövő heti izraeli Önállóság napján.

Viharok dúlnak a most ellenzéki Likud-pártban (amely magyar „testvérpártjához”, a Fideszhez hasonlóan súlyos vereséget szenvedett a választásokon): Szilvan Salom volt külügyminiszter lemondásra szólította fel Benjamin Netanjahu pártelnököt, reá hárítva a felelősséget a vereségért. „Jobban tenné Netanjahu, ha megírná életrajzi könyvét és nem foglalkozna többé a párt ügyeivel”, mondta Salom.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök állítólag Sarm-es-Sejkbe akarja meghívni Olmert izraeli miniszterelnököt és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy felújítsák a párbeszédet. Úgy látszik azonban, hogy még az izraeli-palesztin tárgyalások előtt Mubaraknak (vagy másnak) a palesztin belső békét kell helyreállítania. Abbász tegnap „testvérháborúra való uszítással” vádolta meg a Hamász emigráns vezetőjét, Haled Mesaalt és kijelentette, jogában áll meneszteni a Hamász-vezette kormányt. „Én ezt nem akarom megtenni, de mégis megteszem, ha a kormány továbbra is elutasít minden tárgyalást Izraellel”, mondta Abbász egy török újságírónak. Egy gázai Hamász-vezető Abbász kijelentésére azt válaszolta, hogy ebben az esetben a Hamász illegalitásba vonulna és harcot folytatna a Palesztin Hatóság ellen.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.