Forrás: Népszava

Az atomsorompó-szerződésből való kilépéssel fenyegetőzött Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök, amennyiben Iránt meg akarják fosztani jogaitól. Az iráni államfő hétfőn Teheránban tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: Teherán politikája az atomsorompó-egyezményen belül együtt dolgozni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel (NAÜ).

Ahmadinedzsád hangoztatta: „Ha úgy látjuk, hogy meg akarnak fosztani minket jogainktól vagy nem akarják elfogadni azokat, felülvizsgáljuk a szerződésben való részvételünket. Mit adott nekünk a NAÜ több mint 30 éves tagság alatt?”- tette fel a kérdést. Az elnök annak a reményének adott hangot, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa „nem követi el azt az ostobaságot”, hogy szankciókkal próbálja rábírni Iránt az urándúsító programjának feladására, amely mellett ezúttal is hitet tett, elutasítva a BT-nek azt az egy hónappal ezelőtti felhívását, hogy április 28-ig állítsák le a programot. Ahmadinezsád a BT-vel és a NAÜ-vel kapcsolatban kijelentette: „a világ biztonságáért felelős szervezetek egyes hatalmak által mozgatott bábukra hasonlítanak.”

Ahmadinezsád „feleslegeseknek” mondta az iraki helyzetről tervezett iráni-amerikai tárgyalásokat. Úgy vélekedett, hogy egy stabil iraki kormány létrejöttével már nincsen szükség az ilyen megbeszélésekre. Az iráni elnök megismételte korábbi kijelentését, mely szerint Izrael államnak meg kell szűnnie. „Nyissátok ki annak a nagy börtönnek az ajtaját és meglátjátok, hogy az emberek maguktól visszatérnek hazájukba” – mondta Ahmadinezsád, újra hangsúlyozva, hogy az európai országok felelősek Izrael létrejöttéért, mert az európai bizonytalanság miatt a zsidók Palesztinában kerestek menedéket. – „Problémát kreáltak, oldják meg maguk” – mondta, és azt kérdezte: „Miért kell a közel-keleti népeknek még a második világháború után 60 évvel is annak az árát fizetniük?”

Comments are closed.