Forrás: NOL

Lapunknak nyilatkozik a palesztin radikális szervezet egyik magas rangú vezetője

Népszabadság * Al Ghaoui Hesna * 2006. április 25.

Mahmud Zahar palesztin külügyminiszter és Khaled Masal Hamasz-vezető Damaszkuszban tárgyalt a szervezet vezette palesztin állam jövőjéről Kép: Khaled Al-Hariri – Mahmud Abbasz elnöknek hatalmában áll eltávolítani kormányunkat, de ezzel csak káoszt okozna. A Hamasz-többségű parlamentet ugyanis még neki sem áll módjában feloszlatni – nyilatkozta megkeresésünkre Damaszkuszban Muhammad Nazzal, a Hamasz politikai bizottságának a tagja. A politikus nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a névtelen Hamasz-forrásból származó nyilatkozatot, mely szerint a mozgalom kilép a törvényes politikai arénából, illegalitásba vonul, és felmondja a tűzszünetet, ha a palesztin elnök lemondatja a három hete működő kormányt. – Korai még ilyen lépésekről beszélni – nyilatkozta a Hamasz képviselője -, de Abbasz téved, ha azt hiszi, hogy ezzel a provokációval árthat nekünk. A Hamasznak a kormányzás csak eszköz, és nem cél. Tehát számunkra nem a kormányon maradás az elsődleges szempont, hanem hogy továbbra is kövessük elveinket, stratégiánkat – mondta.

Nazzal szerint Khaled Masal Hamasz-vezér nagy port kavart damaszkuszi beszéde – melyben összeesküvéssel vádolta meg az Abbasz vezette Fatah vezetőségét – alapvetően a Hamasz politikai álláspontját tükrözi, de nem kellene egy-egy kiragadott kifejezésen fennakadni. – Az sokkal nagyobb baj – véli a Hamasz bizottsági tagja -, hogy egy hónap sem telt el az új palesztin vezetés eskütétele óta, és máris mindent számon kérnek az új kormányon. Miközben demokratikus országokban is csak száz nap után kezdik értékelni egy új kabinet működését – mondja a radikális szervezet damaszkuszi szárnyának embere.

Oszama bin Laden videoüzenetéhez (melyben a Hamasszal szembeni szankciókat a Nyugat iszlám elleni keresztes-cionista hadjárata részének tekinti), Nazzal annyit fűzött hozzá: „a Hamasznak van egy határozott menetrendje a problémák megoldására, és ez meglehetősen különbözik bin Laden és az al-Kaida elképzeléseitől”. A palesztin radikális mozgalom képviselője ugyanakkor biztató előjeleket lát a létrehozandó Fatah-Hamasz bizottsággal kapcsolatban, és nem tartja kizártnak, hogy a retorikai háború ellenére hamarosan gyakorlati megoldás születik a nézeteltérések rendezésére.

Abbasz palesztin elnök tegnap Törökországban kijelentette, hogy bár megtehetné, egyelőre nem áll szándékában feloszlatni a kormányt. Felszólította a Hamaszt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz Izraellel, különben elkerülhetetlen az éhezés az elmaradó segélyek miatt. Abbasz európai államokhoz fordul támogatásért, hogy megerősítse saját biztonsági erőit. A tervek szerint ezer fővel növelné jelenleg 2500 fős elitalakulatát. Az elnök a lépésre feltehetően azután szánta rá magát, hogy a Hamasz a múlt héten bejelentette: saját önkénteseiből álló, különleges biztonsági szervet hoz létre. A tervet az elnök alkotmányellenesnek minősítette, de jelenleg is folyik a vita arról, hogy megalakulhat-e a Hamasz saját hivatalos fegyveres alakulata.

Damaszkusz, 2006. április

A szerző a Magyar Televízió Panoráma című műsorának a munkatársa.

Comments are closed.