Forrás: hirszerzo.hu

Egymást fényképezték az MSZP és a Fidesz aktivistái Földesen

M. László Ferenc, Kovács Áron 2006. április 23. 20:27

Pattanásig feszült volt a vasárnap Hajdú-Bihar öt, második fordulós választókerületében. Az MSZP és a Fidesz aktivistái szavazókörről szavazókörre járva igyekeztek megakadályozni egymás választási csalásait, közben még egy pofon is elcsattant. A püspökladányi körzethez tartozó Földesen gyanús autókból fényképezték a gyanús autókat fényképező aktivistákat.

„Én „68-ban bevonultam Csehszlovákiába. Ott utáltak bennünket nagyon, de ilyen háborús állapotokat nem tapasztaltam” – jellemezte egy földesi lakos a néhány ezer fős faluban a kampány során kialakult helyzetet.

A Hajdú-Bihar megyei 6. választókerülethez tartozó Földesen még a rendőrséget is kihívták, mivel az MSZP emberei fideszes aktivistákat láttak, amint éppen listákkal a kezükben dokumentálták a szavazókörök előtt, hogy ki volt már szavazni és ki nem. A rendőrök tettek egy kört a település négy szavazókörénél, de semmi gyanúsat nem találtak – a mozgósítók addigra eltűntek.

Állapotok

Az állításukat ellenőrizendő a településen járt Hírszerző Földesen valóban „háborús” légkört talált, amennyiben a villanyoszlopokra kihelyezett plakátokat valakik alaposan helyben hagyták, összefirkálták, letépkedték.

Földesi életkép vasárnap (Fotó: vagy.hu)

A szocialisták hirdetéseire valakik obszcén szavakat mázoltak, de jutott a jóból a fideszes jelölt arcmásának is. A feszültség érthető, hiszen az MSZP-s Csontos János és a fideszes Arnóth Sándor közt hajszálnyi a különbség, az előbbi mindössze fél százalékkal vezetett az első forduló után, ráadásul az MDF-es jelölt a héten visszalépett.

Mindkét jelölt óriási kampányhajrát vágott, Csontosnak Dobrev Klára, Szili Katalin, Gyurcsány Ferenc és Kóka János segített be, Arnóthot pedig Kósa Lajos támogatta meg. Az első fordulóban hibátlanul teljesítő debreceni polgármester néhány napja Földesen tartott gyűlést.

Napozgatunk, szép idő van

„Mi csak napozgatunk, olyan szép idő van.” – mondta érdeklődésünkre az egyik, a szocialisták által gyanúsnak kikiáltott Toyota mellett álldogáló férfi, aki azért – biztos, ami biztos – lefényképezte tudósítóinkat.

Fiatalabb társa annyit azért elárult, hogy választási csalásoktól tartanak, azokat akarják megakadályozni. „Meg azt, hogy az a büdös zsidó hatalomra kerüljön, aki eladta Putyinnak a szerencsejátékot!” – tette hozzá egy, a feltételezett aktivisták társaságához csapódott, enyhén illuminált helyi lakos.

Napozgatunk, napozgatunk? (Fotó: vagy.hu)

A napozóknál nem láttunk semmiféle listát, ők csak köszöngettek az arra járóknak, és barátságosan elbeszélgettek a szavazókörből kilépőkkel. Egy földesi polgár szerint ezen a településen mindenki mindenkit ismer, így nincs is szükség holmi listákra, az autós „megfigyelőkről” is közismert, hogy a Fidesz helyi emberei.

A néhány tíz méterre lévő másik szavazóhelységhez közelítve megláttuk a második „gyanús” járművet, egy Renault-t, de annak sofőrjét már nem érte készületlenül az érkezésünk, és a fényképezőgép láttán gyorsan gázt adott. A másik két szavazókörrel is hasonlóan jártunk, ezek elől egy Trabant húzott el.

Javított kiadás (Fotó: vagy.hu)

A déli napsütésben a falu inkább bágyadtnak és békésnek tűnt, a művelődési házban működő szavazatszámláló bizottság elnöke lapunknak azt mondta, hallották, hogy kiszálltak a rendőrök, de ők maguk nem tapasztaltak semmi rendkívülit. Egyedül a délelőtti alacsony részvétel miatt panaszkodott. Persze ők hajnal óta nem hagyták el az épületet, így nem foglakozhattak azzal, mi folyik az utcán.

Oláh Lajos az MSZP megyei elnöke felháborítónak tartja a fideszesek viselkedését, szerinte a földesi nem egyedi eset. Rácz Róbert, a Fidesz területi koordinátora ellenben úgy véli, a szocialisták rémeket látnak, ő például a földesi ügyről nem is hallott. Rácz szerint ilyenkor számtalan megalapozatlan pletyka terjeng, ha valakinek valami baja van, forduljon a választási bizottsághoz, az majd kivizsgálja.

A megyei választási irodán érdeklődésünkkor még nem tudtak a panaszról, ám azt mondták, időbe telhet, míg a helyi bizottságoktól befutnak az információk.

Háború a Hajdúságban

A földesi nem az egyetlen eset Hajdú-Bihar megyében, amikor törvénytelenséget kiáltottak. Pénteken a berettyóújfalui kerület fideszes kampányfőnöke – aki civilben iskolaigazgató – vélt összefüggést látni a kampány és a között, hogy ismeretlenek iskolájának bejárata előtt végezték el a nagydolgukat. Szombaton a püspökladányi körzetben a MIÉP-Jobbik tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, mert a pártszövetség logójával ellátott szórólapokon valakik Csurka István nevében szólítottak fel a szavazástól való távolmaradásra. Vasárnap pedig Vámospércsen tettlegességre is sor került: a szocialisták helyi szervezetének elnökét egy ifjú hölgy ütötte meg, aki állítólag a Fidesz aktivistája. A konfliktus előzménye, hogy a két párt szimpatizánsai a szavazókör előtt fényképezték egymás „választási csalásait”, majd a szenvedő fél elmondása szerint a szócsörte egy pofonnal és rendőrségi feljelentéssel végződött. A fideszesek más verzióval álltak elő: Rácz Róbert szerint szó sincs politikai ügyről, a hölgy egy őt ért inzultusért vett elégtételt, és csak véletlen, hogy a megpofozott férfi szocialista vezető.

Comments are closed.