Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 24.

Bulgária alkalmatlan az EU-tagságra?

A brüsszeli Európai Bizottság illetékes tanácsadói szerint Bulgária alkalmatlan a jövőre esedékes EU-csatlakozásra – tudta meg a The Sunday Telegraph.Klaus Jansen a jogi-rendészeti téma egyik felkért jelentéstevője a lapnak felfedte: erős a gyanúja, hogy a magas rangú bolgár hivatalnokok és a szervezett bűnözés közötti kapcsolatokról szóló állítások „nagy valószínűséggel igazak”. A másik szakértő, Sussete Schuster azt mondta: a bolgár jogrendszer egyértelműen a káosz képét mutatja. Az uniós bizottság májusban teszi közzé jelentését Bulgária felkészültségéről. (MTI)

Óriás izraeli kormány várható a héten

Izrael történetének legnagyobb kormánya fog megalakulni – derült ki a miniszterelnöki hivatal vasárnapi közleményéből. A héten parlamenti szavazásra bocsáthatják a 27 miniszterből álló új kabinetet. Az Amír Perec vezette Munkapárt hét posztot kap, köztük a védelmi és oktatási tárcát, a Kadima (Előre) tíz minisztériumot fog felügyelni. Az ultraortodoxok összesen négy tárcát kapnak, míg Avigdor Liberman pártja, az oroszországi bevándorlókat képviselő Iszrael Beiteinu pedig három főhivatalt felügyelhet, köztük a belbiztonsági minisztériumot. A Nyugdíjasok Pártja is kap két posztot. (MTI)

Chirac és Villepin népszerűtlenek

A francia elnöknek és miniszterelnökének népszerűsége tovább csökkent tíz nappal az első munkavállalásról szóló törvény visszavonása után: egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek csak 29 százaléka „elégedett” Jacques Chirackal, Dominique de Villepinnel pedig 24 százalékuk. A felmérésben részt vevők 70 százaléka elégedetlen az államfővel. (MTI)

Eltörték a csurogi fakeresztet

Ismeretlen tettesek eltörték a csurogi mészárlás magyar áldozatainak állított fakeresztet. A bűntény vélhetően akkortájt történt, amikor a szerb parlament elfogadta a politikai kivégzettek és üldözöttek rehabilitációjáról szóló törvényt, és így megszabadulhatnak a háborús bűnösség bélyegétől a második világháború idején kivégzett és kifosztott délvidéki magyar áldozatok, és hozzátartozóik. A Délvidéken 1942 január-februárjában a horthysta honvédségi és csendőralakulatok partizánvadász razziáiban közel háromezer polgári lakos – jobbára szerb és zsidó – vesztette életét. Két és fél évre rá, az 1944. október 17-től 1945. február 1-jéig tartó titói katonai közigazgatás idején következett a megtorlás, amelyben becslések szerint 20-40 ezer délvidéki magyar vesztette életét. A csurogi áldozatok hozzátartozói 2002 őszén márványtömböt is állítottak az áldozatoknak. A márványlapot néhány napra rá kidöntötték, később pedig darabokra törték. A kőlap darabjai azóta a helyszínen össze voltak rakosgatva, most pedig szanaszét hajigálták őket. (MTI)

Comments are closed.