Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. április 23.

Ismeretlen tettesek eltörték a csurogi mészárlás magyar áldozatainak állított fakeresztet, a bűntény vélhetően akkortájt történt, amikor a szerb parlament elfogadta a politikai kivégzettek és üldözöttek rehabilitációjáról szóló törvényt, ennek révén megszabadulhatnak a háborús bűnösség bélyegétől a II. világháború idején kivégzett és kifosztott a délvidéki magyar áldozatok, illetve hozzátartozóik.

A kegyeletgyalázó esetről Teleki Júlia, a csurogi túlélőket és a hozzátartozókat képviselő „háborús bűnös” tájékoztatta vasárnap az MTI-t. Teleki elmondta: Ismertetlen tettesek eltörték a csurogi vesztőhelyen, a dögtemetőnél tavaly mindenszentekre felállított fakeresztet, darabjait szanaszét hajigálták.

A csurogi áldozatok hozzátartozói 2002 őszén márványtömböt is állítottak az áldozatoknak, rajta egyetlen mondat állt: „Akikért nem szólt a harang”. A márványlapot néhány napra rá kidöntötték, később pedig darabokra törték. A kőlap darabjai azóta a helyszínen össze voltak rakosgatva, most pedig szanaszét hajigálták őket.

Teleki Júlia értesülései szerint mindez akkortájt történhetett – április 17-e környékén -, amikor a szerb parlament elfogadta a politikai kivégzettek és üldözöttek rehabilitációjáról szóló törvényt, amelynek révén megszabadulhatnak a háborús bűnösség bélyegétől a délvidéki Csurog (Curug), Zsablya (Zabalj) és Mozsor (Mosorin) magyar lakói, akiket 1944-45-ben ártatlanul kivégeztek, illetve vagyonelkobzással sújtva örökre elüldöztek otthonukból.

A Délvidéken 1942 január-februárjában a horthysta honvédségi és csendőralakulatok partizánvadász razziáiban közel háromezer polgári lakos – jobbára szerb és zsidó – vesztette életét. Két és fél évre rá, az 1944. október 17-től 1945. február 1-ig tartó titói katonai közigazgatás idején következett a megtorlás, amelyben becslések szerint 20-40 ezer délvidéki magyar vesztette életét. Az említett három falu teljes magyar lakosságát – akik túlélték a vérengzést – kollektív háborús bűnösnek nyilvánították, kilakoltatták, és gyalogmenetben koncentrációs táborba hajtották. A gyűjtőtáborban becslések szerint 6500-an életüket vesztették, közöttük több száz gyerek.

A kivégzett csurogi áldozatokat sintérgödörbe dobálták. Teleki Júlia az elmúlt években az áldozatok hozzátartozóinak nevében több ízben kérte a helyi hatóságokat, hogy emlékművet állíthassanak a dögtemetőnél található vesztőhelynél, de mindeddig nem kapott rá engedélyt.

(MTI)

Comments are closed.