Forrás: Népszava

Oszama bin Laden a radikális Hamász alkotta palesztin kormány támogatásának megvonása miatt az iszlám elleni keresztes hadjárattal vádolta a Nyugatot az al-Dzsazíra pánarab televízió által vasárnap sugárzott legújabb üzenetében.

Az a tény, hogy a Hamász választási győzelme után, a nyugatiak felfüggesztették a palesztinok segélyezését, „megerősíti, hogy háborújuk a keresztesek és a cionisták háborúja az iszlám ellen” – jelentette ki az al-Kaida terrorhálózat vezetője a hangüzenetben. „Felszólítom a szent harcosokat és támogatóikat – különösen Szudánban és az Arab-félszigeten -, hogy készüljenek föl egy hosszú háborúra a nyugati keresztes fosztogatók ellen Szudán nyugati részén. Célunk nem a kartúmi kormánynak a megvédése, hanem az iszlámé, annak földjéé és népéé” – szögezte le bin Laden arra utalva, hogy az ENSZ békefenntartó erőket küld a nyugat-szudáni Dárfúr tartományba a népirtás megakadályozására.

Az al-Kaida vezére felszólította a muzulmánokat, hogy ne vásárolják az Egyesült Államoknak és azon európai országoknak az áruit, amelyek együttérzőek a világbotrányt kiváltó Mohamed-karikatúrákat először közlő Dániával. Követelte továbbá, hogy a rajzok készítőit adják az al-Kaida kezére. A hangfelvétel hitelességét még ellenőrizni kell.

A Hamász és a Fatah mozgalmak gázai vezetői a tegnapra virradó éjszaka folyamán egyiptomi közvetítők jelenlétében megpróbáltak véget vetni az összetűzéseknek, amelyek polgárháború-közeli helyzetet teremtettek. Legkevesebb negyven sebesültet követelt a konfliktus. Mahmúd Abbász elnök tegnap Gázába érkezett, találkozott Iszmaíl Hanije miniszterelnökkel és megpróbálta elsimítani az ellentéteket – de az általános vélemény szerint a Palesztin Hatóságban jelenleg uralkodó kettős hatalom majdnem biztosan konfrontációhoz vezet.

Izraelben alapjában véve megegyezésre jutott a két legnagyobb kormánypárt, a Kadima és a Munkapárt. Ehud Olmert miniszterelnök tehát valószínűleg már a jövő héten bemutatja kormányát, amelyben 27 miniszter lesz (több mint bármelyik előző kormányban). A Munkapárt elnöke, Amir Perec a védelmi miniszteri tárcát kapja, aminek következményeképpen Saul Mofaz eddigi védelmi miniszter csak egy sokkal kevésbé fontos tisztségre számíthat. Yehuda Lahav, Tel-Aviv

Comments are closed.