Forrás: Magyar Hírlap

Jégkorong

Hétfőn kezdődik a franciaországi Amiens-ben a Divízió I-es világbajnokság, az eddig az A csoportba jutásra hajtó magyar válogatottnak lehet, hogy a bennmaradásért is meg kell majd küzdenie.

Palkovics lő. Nagy magyar siker februárból. 6:3 a horvátok ellen (fotó: MTI – Földi Imre )

A magyar jégkorong-válogatott világbajnoki felkészülésének immár állandó eleme lett az álmodozás arról, hogy a csapat a tornát megnyerve feljut az A csoport tizenhatos elitjébe. Alapvetően az egész történet teljes képtelenség, mégis az elmúlt négy évben kétszer is egészen közel járt a csapat a bravúrhoz. Az idén ezt a taktikai elemet megspórolhatta Pat Cortina szövetségi kapitány, mert igencsak erős csoportba került a válogatott.

„Reális esélyünk csak arra van, hogy legyőzzük az izraelieket, szoros meccset vívjunk a britekkel és a japánokkal, míg a németek és a franciák ellen bravúr kellene a sikerhez, de ez a csapat már többször bemutatta, hogy nem foglalkozik a realitásokkal” – mondta Leleszi Zoltán, aki tizennégy év után tért vissza a válogatotthoz, akkor játékos volt, most csapatvezető.

A felkészülés jól sikerült, az állandó A csoportosnak számító – tavaly meglepetésre mégis kieső – németek ellen két szoros meccsen vesztett a válogatott, csakhogy a vb-re még NHL-hokisok sora érkezik a Stanley Kupa-győztes Uwe Krupp együttesébe. Aztán a mieinknél jobbnak tartott lengyelek ellen nyert a válogatott kétszer is idegenben, de hát ezek a felkészülési meccsek csak annyiban hasonlítanak a tétmérkőzésekre, hogy ezeket is jégen játsszák.

A tornán a britekkel kezd a csapat (legutóbb a debreceni vb-n kínos vereség lett a vége), aztán jönnek az NHL-es edzővel megerősített izraeliek (a Divízió II-ből érkeznek több honosított orosz hokissal), majd a franciák (őket a 2001-es grenoble-i vb-n azért sikerült már legyőzni). A korábban tartósan az A csoportban szereplő japánokat legutóbb kétszer is megverték a magyarok, hasonlóan kedvező mérleg az utolsó meccsre jutó németekkel szemben nincs – először és utoljára 1940-ben sikerült nyerni ellenük.

Tulajdonképpen itt az ideje.

Erdei Tamás

Comments are closed.