Forrás: Magyar Hírlap

Minden színész Hollywoodba vágyik

Amerikában már bemutatták az 1956-os magyar-orosz, botrányossá vált melbourne-i olimpiai vízilabda-mérkőzésről szóló dokumentumfilmet. Magyarországon október 23-án láthatja a közönség. A Quentin Tarantino által finanszírozott dokumentumfilmben – Freedom”s Fury (A szabadság dühe) – a mérkőzés eredeti szereplői szólalnak meg magyarul, illetve oroszul. A három magyar és az egyik orosz főszereplőt egy fiatal magyar-izraeli színész, Mérő Ádám, azaz Adam Meir szinkronizálja egy személyben.

Adam Meir, azaz Mérő Ádám. Különleges hangadottságai vannak (fotó: mh)

– Miért vágyik Hollywoodba, mi az, ami odavonzza?

– Minden színész Hollywoodba vágyik. Nem ismerek olyat, aki ne fogadna el egy főszerepet egy hollywoodi filmben. Ha mást mond, szerintem hazudik. És ez nem azért van így, mintha itt adnák a legjobb szerepeket, itt lehetne igazán csak filmművészetről beszélni, hanem azért, mert Hollywood valóban megfizeti a színészeit, amivel hírnév és tiszteletet jár. Ha pedig már mindezt elérte valaki, akkor megteremtette a lehetőséget arra, hogy olyan szerepeket válasszon, olyan alkotásokban vegyen részt, amelyeket igazán kedvel. Egy kis tehetséggel, sok bátorsággal és végtelen kitartással mindezt el lehet érni. Ezt szeretném megteremteni magamnak.

– Sok történetet hallani csodás karrierekről, de mi van, ha mást talál, mint amit elképzelt, remélt?

– Abban hiszek, hogy ha valamit nagyon akarsz és kitartó vagy, akkor eléred a célodat. Ha nem így hittem és cselekedtem volna, ma nem lennék itt. Nem szeretném elkiabálni, de két év alatt sokkal többet értem el, mint ahogyan azt képzeltem. Ha majd eljön a nap, hogy más lesz a világ, mint amit reméltem, továbblépek.

– Valóban nem jár rossz úton, hiszen nem sok magyar színész mondhatja el magáról, hogy dolgozott Tarantino filmjében. Mi alapján választották ki, mi volt az a pillanat, amely eldöntötte, hogy magára van szükség?

– Naponta keresem az új munkalehetőségeket. Az egyik napon észrevettem egy hirdetést, hogy néhány idősebb, magyar származású színészt keresnek szinkronmunkára, angolul, magyar akcentussal. Telefonáltam, és ezt mondtam: igaz, hogy még csak huszonhat éves vagyok, de megpróbálnám a felvételit. Az anyag három különböző karakterből állt. Felvételiztem mindhárom szerepre, majd azt mondták, hogy néhány napon belül értesítenek. Két óra múlva csörgött a telefonom. A rendezők hívtak, Colin Gray és Megan Raney. Közölték: azt akarják, hogy részt vegyek a filmben, de úgy, hogy mind a három szerepet én játsszam; a próbafelvételen ugyanis úgy hallatszott, mintha három különböző, hatvan-hetven éves ember beszélne. Meglepődtem, hogy ilyen jól ment. Néhány héttel később pedig kaptam egy sürgős telefont, hogy az egyik orosz szinkronizáló nem jött el, s kérdezték, el tudnám-e játszani a negyedik, az orosz karaktert is. Az is jól ment. Így találtunk egymásra.

– Mennyire tartják Hollywoodban jelentős színészi munkának a szinkront?

– Nagyon komolyan veszik, egyenértékű a filmszínészettel. Az oka pedig egyszerű: sok olyan animációs filmet készítenek, amelyhez Hollywood legnagyobb színészei adják a hangjukat. Az egyetlen különbség csak az, hogy itt nem látszik a sztárok arca.

– Mikor láthatjuk nagyfilmben?

– Sok tervem van, amelyekről korai volna még beszélni. De itt sosem lehet tudni, mikor jön a következő szerep. Remélhetőleg nemsokára.

– Milyen filmben szerepelne, milyen alkotásokban szerepelhetne?

– Úgy érzem, elég idő eltelt szeptember tizenegy, illetve az iraki háború kezdete óta, így Hollywoodban is hamarosan elkezdik forgatni a közel-keleti filmeket, Bin Ladenről, Szaddámról, Irakról stb. Nekem közel-keleti kinézetem van, ráadásul a magyaron és az angolon kívül beszélem a hébert és az arabot. Az arcom sem annyira ismerős még filmes körökben. Ezekkel az adottságokkal nagyobb esélyem van arra, hogy jó szerepet kapjak egy ilyen témájú moziban, mint ha amerikai volnék. Egy ilyen film elindíthatná a karrieremet is. Ha már ismerik az arcomat, más szerepek közül is válogathatnék.

– Nem tart attól, hogy beskatulyázza ez a szerep?

– Akkor skatulyáznám be magam, ha nem játszanék mást is. Persze, ehhez tökéletes amerikai akcentus és kiejtés, kinézet és viselkedés kell, de hát ez egy színész dolga, nem? Ha Al Pacino nem lenne híres, ő is arab sejkeket játszana. Minden attól függ, mennyit dolgozik meg valaki azért, hogy elérje azt, amit akar.

Pályakép

Adam Meir Tel-Avivban kezdett színészetet tanulni (Ironi Aleph school of acting), majd Hollywoodban próbált szerencsét, és ott folytatta színészeti tanulmányait (The American Academy of Dramatic Arts).

F. Tóth Benedek

Comments are closed.