Forrás: Stop!

Hollywoodi filmzeneszerző Hegedűversenye a Fesztiválzenekar műsorában Időpont: 2006-04-21 10:50:06

A Fesztiválzenekar közönsége két régi ismerősét, a karmester Pinchas Steinberget és hegedűművész Nikolaj Znaidert hallhatja-láthatja az április 29-i és 30-i hangversenyeken. A műsor különlegessége a filmzeneszerzőként Hollywoodban világhírűvé vált osztrák Erich Korngold Hegedűversenye. A koncerteken emellett elhangzik Wagner Rienzi-nyitánya és Sosztakovics 1937-ben komponált V.(d-moll) szimfóniája.

Az április 29-i, szombati koncert 15.30-kor kezdődik, helyszíne a Zeneakadémia, míg az április 30-i, vasárnapi hangverseny 19.45 órakor kezdődik a Nemzeti Hangversenyteremben.

Pinchas Steinberg

Az Izraelben született karmester Joseph Gingoldnál és Jascha Heifetznél hegedülni tanult, majd Berlinben zeneszerzői tanulmányokat végzett. Karmesterként 1974-ben debütált a berlini RIAS Szimfonikus Zenekar élén. 1989 és 1996 között a Bécsi Rádiózenekar zeneigazgatója volt, jelenleg a genfi Suisse Romande Zenekarnál tölti be ezt a funkciót. Fellépett a New York-i Filharmonikusoktól az Izraeli Filharmonikusokon át a Berlini Filharmonikusokig szinte minden nagy szimfonikus zenekarral és több tucatnyi operaprodukciót dirigált a világ vezető dalszínházaiban, köztük Bécsben, ahol 1988-tól hat éven át a Staatsoper első vendégkarmestere volt. Wagner, Richard Strauss, Catalani és Massenet operáinak lemezfelvételeivel számos díjat nyert (Arany Diapason, Német Kritikusok Díja, Caecilia Díj, Grand Prix du Disque). Steinberget, aki ötödször lép fel a Fesztiválzenekarral, utoljára 1998-ban hallhatta a budapesti közönség.

Nikolaj Znaider

„Ysaÿe méltó utóda” – mondta róla Yehudi Menuhin 1997-ben, amikor megnyerte a brüsszeli Erzsébet Királynő Hegedűverseny első díját. A lengyel-izraeli szülőktől Dániában született, előbb Koppenhágában, majd a New York-i Juilliard Zeneakadémián és a Bécsi Zeneakadémián tanult hegedűs karrierje azóta üstökösként ível fel: Barenboim a Berlini Filharmonikusokhoz hívja, Rosztropovics a zürichi Tonhalle Zenekarához, Janssons Münchenbe, Tyemirkanov Clevelandbe, Masur a Londoni Filharmonikusokhoz. A 30 éves művész, akit exkluziv szerződés köt az RCA Victor lemezcéghez, Moszkvától New Yorkig, a Luzerni Fesztiváltól Salzburgig ma már szólistaként és kamarazenészként is rendszeres vendég a nagy koncerttermekben és fesztiválokon. Az 1704-ban készült, „ex-Liebig” nevű Stradivarin játszó Znaider 2000. decemberében Beethoven hegedűversenyét játszotta óriási sikerrel a Fesztiválzenekarral (www.bfz.hu)

Stop!

Comments are closed.