Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. április 21.

Elképzelhető, hogy az izraeli hadsereg hosszabb-rövidebb időre újra megszállja a palesztin ellenőrzés alatt álló Gázai övezet egyes részeit, ha sűrűsödnek a palesztin fegyveresek Izrael elleni támadásai – jelentette ki egy izraeli tábornok két napilapban pénteken megjelent interjújában.

Attól kezdődően, hogy a radikális Hamász március végén megalakította az új palesztin kormányt, az izraeli hadsereg a korábbiaknál is agresszívebb hadműveleteket indított azon palesztin fegyveresek ellen, akik rakétákat lőnek ki az övezetből izraeli területre. „Ha e rakétatámadások sűrűsödnek, akkor hosszabb-rövidebb időre be kell hatolnunk a Gázai övezetbe” – szögezte le Joav Galant vezérőrnagy, a dél-izraeli erők fél évvel ezelőtt kinevezett parancsnoka a Jediót Ahronót és a Maariv című napilapokban. Elmondta, hogy a hadsereg már most is hajt végre bizonyos műveleteket az övezeten belül, de ezekről többet nem árult el. A hadsereg 38 évi megszállás után tavaly szeptemberben vonult ki a part menti földsávból.

A Háárec című napilap is idézett olyan katonai parancsnokokat, akik elmondták, hogy a hadsereg a minden eshetőséget számításba vevő tervezés keretében felkészíti katonáit a Gázai övezet megszállására. De a parancsnokok szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a közeljövőben megindítanak egy ilyen hadműveletet, mert az rontaná Izrael nemzetközi támogatottságát. Dan Haluc vezérkari főnök valószínűbbnek tartja, hogy a támadó palesztin fegyveresekre ezután is a légierő gépei lőnek ki rakétákat, illetve a tüzérség válaszol a határ izraeli oldaláról. A hadsereg szerint a Hamász január 25-i választási gőzelme óta palesztin fegyveresek mintegy 300 rakétát lőttek ki Izraelre, míg a megelőző öt hónapban összesen 100-at. E házi készítésű rakéták viszonylag kevés áldozatot követelnek, de annál nagyobb pánikot okoznak. Az izraeli megtorló támadásokban április eleje óta 20 palesztin halt meg.

A Háárec idézett egy tisztet, aki elmondta, hogy a Hamász hatalomra jutása óta Izrael és a palesztinok között megszakadt a biztonsági együttműködés, és ebből kifolyólag erőszak nélkül nem tudják megoldani a keletkező konfliktusokat. (MTI)

Comments are closed.