Forrás: NOL

Népszabadság * Munkatársunktól * 2006. április 21.

A Blic szerint elfogták Mladics két segítőjét

A szerb hatóságok újabb két személyt fogtak el, akik segítették a bujkálásban Ratko Mladics volt boszniai szerb hadseregparancsnokot – jelentette csütörtökön a Blic című napilap. Az újság szerint a következő lépés a hágai Nemzetközi Törvényszék által a legsúlyosabb háborús bűntényekkel vádolt, a srebrenicai népirtás fő felelősének tartott Mladics letartóztatása lesz.(MTI)

Nyilvános lett a guantánamói fogolylista

Az amerikai kormány nyilvánosságra hozta szerdán a guantánamói támaszponton jelenleg vagy korábban fogva tartott személyek első hivatalos listáját. A foglyok túlnyomó része ellen hivatalosan még vádat sem emeltek. A Pentagon által közölt lista 558 nevet tartalmaz. A listán szereplő személyeket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez és az afganisztáni tálibokhoz fűződő feltételezett kapcsolataik miatt zárták a támaszpont szigorúan őrzött fogolytáborába. Európai államok polgárai is szerepelnek a jegyzékben – például brit, francia és belga állampolgárok. (MTI)

Chávez kilép az Andok Közösségből

Hugo Chávez venezuelai elnök csütörtökön Asunciónban bejelentette, hogy országa kilép az Andok Közösségből, mert az „csak az elitet és a multinacionális cégeket” szolgálja. A venezuelai elnök szerint a közösség „nem szolgálja az indiánokat, a feketéket, a fehéreket, a szegényeket. Nem szolgálja Venezuela népét, sőt, kárt okoz neki.” A gazdasági közösségnek, amelynek jelenleg és még két hónapig éppen Venezuela a soros elnöke, Bolívia, Ecuador, Kolumbia és Peru a további tagjai. (AFP)

Auschwitz „német és náci” lesz hivatalosan

A második világháborús holokauszt emlékét őrző jeruzsálemi Jad Vasem intézet támogatja azt a lengyel kérést, hogy az UNESCO világörökségek listáján szereplő auschwitzi haláltábor nevét kiegészítsék a „náci és német” jelzőkkel – közölte csütörtökön a lengyel kulturális miniszter. A változás Varsó szerint lehetővé tenné, hogy elkerüljék a médiában tévesen használt „lengyel” jelzőt Auschwitz-Birkenaura és a többi koncentrációs vagy megsemmisítő táborra, amelyeket a nácik 1939 és 1945 között a megszállt Lengyelországban létrehoztak és működtettek. (AFP)

Comments are closed.