Forrás: NOL

Az iszlám pénzügyi segítség akadozva jön

NOL * Népszabadság Online * 2006. április 20.

A terrorszervezetnek minősített Hamasz által vezetett palesztin kormányt súlyos pénzügyi válság fenyegeti, amely politikai krízisbe, komoly belső ellentétekbe torkollhat.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által – a Hamasz politikája miatt – bevezetett segélykorlátozások mintegy 300 millió dollárt érnek el, viszont az arab, iszlám világból eddig beérkezett ígéretek nem hoznak százmillió dollárt sem. A hírek szerint nem tudják fizetni a palesztin hatóság embereit, a közalkalmazottak több mint százezres táborát sem. A palesztin hatóságnak havi 170 millió dollárt kéne folyósítania (elsősorban az alkalmazottak fizetésére), ám gyakorlatilag nincs pénz a kasszában.

A palesztin hatóság külügyekért felelős vezetője csak mérsékelt sikerrel járt újabb közel-keleti segélykérő körútján. Irán, a szélsőséges palesztin mozgalmak legfőbb támogatója mindössze ötvenmilliót, a dúsgazdag Katar is ugyanennyit helyezett kilátásba – segélyként. Oroszország elvben ugyancsak további pénzeket ígért, ám ezeknek egyelőre se híre, se hamva.

Izrael is úgy döntött, nem folyósítja a palesztinoknak a vám- és adóbevételekből származó, havonta több tízmillió dollárra rúgó összegeket. Milyen alapon juttatnánk pénz annak a (palesztin) kormányzatnak, amelynek első számú célja Izrael állam megsemmisítése – kérdezik Jeruzsálemben. Az izraeli kormány, önmérsékletet tanúsítva, egyelőre nem válaszol katonai ellencsapással a hét elején történt véres tel-avivi öngyilkos merényletre, amelyet a Hamasz-kormány nem ítélt el, sőt felelős vezetői „önvédelemnek” minősítették. Izrael-szerte viszont tovább erősítették a biztonsági intézkedéseket. Mahmud Abbasz palesztin elnök elítélte a robbantó terrorakciót. Emiatt saját mozgalmához, a Fatahhoz közel álló fegyveresek, és más csoportok megfenyegették és felszólították, vonja vissza az elítélő nyilatkozatát.

(MTI)

Comments are closed.