Forrás: NOL

Népszabadság * Kun J. Viktória * 2006. április 21.

Gyógyszer lehet az Avemar a most lezárult, a gyógyszeriparban szokásos klinikai vizsgálatok alapján. Egyelőre azonban táplálékkiegészítőként nyerte el az év legjobbjának ítélt díjat az USA-ban.

Hídvégi Máté, a kutatócsoport vezetője, az Avemar feltalálója egyelőre a díjnak örül, főképp amiatt, mert az elismerést a világ egyik legnagyobb piacán folyó versenyben nyerték el.

– Évente mintegy tizenötezer-féle táplálékkiegészítő kerül a piacra. A versenybe négyszázat neveztek be, s végül hármat jelölt meg a zsűri, majd negyvenezer szakmabeli döntött – mondja a kutató.

– Egy izraeli vizsgálatban áttétes vastag- és végbéldaganatos betegek vettek részt. A tesztcsoport fele a kemoterápiás készítmény mellett Avemart, a másik fele pedig placebót kapott. Az eredmény: csaknem kétszer nagyobb volt az avemaros betegek túlélési esélye. A feltaláló a daganatos betegségek más területei mellett a gyermekonkológiát említi: itt is sokéves tapasztalatokra hivatkozva állítja, a termék használ.

Pintér Tamás, onkológiai főosztályvezető szerint a termék „túlnőtt” a táplálékkiegészítő szerepén.

– Kollégáimmal olyan elfogadott, bizonyító erejű vizsgálatot tervezünk emlődaganatos betegeknél, amelyik tudományos szempontból is megalapozza a készítmény hatását – mondja. A főorvos szerint a legfőbb akadály most az, hogy a kutatócsoport a mai napig nem tudta meghatározni, hogy a búzacsíra-fermentáció pontosan melyik hatóanyaga az, amelyik ezt elősegíti. Ennek ellenére csak Magyarországon ma is a betegek negyven-ötven százaléka használja a terméket.

A kutatók szerint viszont az új uniós gyógyszerszabályozás így is zöld jelzést adhat az Avemarnak: ma már nem követelmény ugyanis a hatóanyag pontos megnevezése ahhoz, hogy gyógyszer lehessen.

Comments are closed.