Forrás: HETEK

A német Rund lap értesülését, amely csak májusban jut el az újságosstandokra a France Presse hírügynökség szellőztette meg idő előtt: az Al-Kaida már az 1998-as Franciaországban rendezett futball-világbajnokság idején is terrortámadásokat tervezett végrehajtani az angol illetve amerikai válogatottak ellen.

Anglia 2:0 arányban bizonyult jobbnak a Marseille-i Stadion zöld gyepén az 1998-as vb-selejtező körében. Mint kiderült, az Al-Kaida különös módon kívánt egyenlíteni: a csatár Alain Shearer és a kapus David Seaman volt a kiszemelt célpont. Likvidálásukkal egy időben az angol cserepadra hajítottak volna még kézigránátot egy az Al-Kaidához közelálló csoport tagjai. A terrorszervezet, amely a szimultán terrorcselekmények híve, ugyancsak támadást intézett volna az észak-amerikai válogatott szálláshelyén – derül ki azokból a terroristák telefonbeszélgetéseit rögzítő hangfelvételekből, amelyek most a német lap birtokába jutottak.

A sportrendezvény megnyitója előtt két héttel a hatóságok bár letartóztatták a merényletek kitervelőit, de akciójukat mindeddig szigorú titokban tartották – nyilván biztonsági okokból.

Négy évre rá, Dél-Koreában ugyancsak készen voltak a merényletek tervei, de mivel a Távol-Keleten az Al-Kaida nem rendelkezett a kellő szervezettségű fokon helyi hálózattal, le kellett mondaniuk azoknak végrehajtásáról. A kérdés az – hasonló logikából kiindulva -, mi a helyzet azzal a Németországgal, ahol hithű moszlimok nagy számban élnek és csak kis részben integráltak? Könnyen lehetnek számosan soraikban az Al-Kaidát támogató szimpatizánsok.

A július 9-én kezdetét vevő németországi futball-világbajnokság biztonsági kockázata tehát nem csekély. Ha ehhez hozzávesszük az 1972-es müncheni olimpián a palesztin Fekete Szeptember által az izraeli sportolók ellen végrehajtott véres merénylet szomorú tapasztalatát, van okuk aggódni nem csak a sport, de a béke barátainak is.

Comments are closed.