Forrás: Magyar Hírlap

A rendőrségnél fokozott készültséget rendeltek el újabb támadásoktól tartva

Egyelőre nem hajt végre katonai akciót az izraeli hadsereg a Hamasz vezette Palesztin Hatóság ellen, noha az ügyvezető kormány felelősnek tartja a hétfői merényletért.

Izraelben tegnap eltemették a tel-avivi merénylet egyik fiatal áldozatát (fotó: Reuters – Eliana Aponte)

Ehud Olmert ügyvezető kormányfő a hadsereg vezetőivel tanácskozott tegnap reggel arról, milyen választ adjanak a kilenc áldozatot követelő hétfői tel-avivi merényletre, és úgy döntött: egyelőre nem lesznek katonai ellenakciók. Egy sor büntetőintézkedést azonban hozott: a többi között visszavonják a palesztin parlament izraeli állampolgárságú tagjainak személyi igazolványát, és érvénytelenítik állampolgárságukat – ez három képviselőt érint. A többi döntést nem hozták nyilvánosságra, de a Jediot Ahronot úgy tudja, hogy a biztonsági erők célzott támadásokat hajtanak végre a merénylettel kapcsolatban lévők ellen. Hírügynökségek értesülése szerint szigoríthatják az illegálisan Izraelben munkát vállaló, illetve őket autón becsempésző palesztinok ellenőrzését, és a jelenleginél is fokozottabban elszigetelhetik a Gázai övezetet Ciszjordániától.

Az izraeli kormány a Hamasz vezette Palesztin Hatóságot teszi felelőssé a támadásért. Az ülésen Juval Diszkin, a belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét vezetője elmondta, hogy mióta a szélsőséges szervezet hatalomra került, nyolcvannyolc potenciális öngyilkos merénylőt tartóztattak le, tizenegyet közülük az utolsó pillanatban.

A rendőrségnél fokozott készültséget rendeltek el újabb támadásoktól tartva, a hadsereg pedig őrizetbe vette a merénylő apját és fivérét, valamint harminchat palesztint, aki gyaníthatóan közreműködött a terrorcselemények elkövetésében. A támadásért az Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget.

A merényletet élesen elítélte az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria. Bécs – miközben tudomásul vette, hogy Abbasz is elítélte a támadást – arra biztatta a palesztin kormányt, hogy a békés rendezés érdekében kötelezze el magát az erőszakról való lemondás mellett.

A Hamasz-kormány egyik minisztere szerint a palesztinoknak joguk van minden lehetséges eszközzel megvédeni magukat. „Nem vagyunk nagyhatalom, népünkben ugyanakkor megvan az elhatározás, és megilleti az a jog, hogy megvédje magát, és amennyire erejéből telik, szembeszálljon a megszállás arroganciájával” – idézte az AFP francia hírügynökség Szaid Szajjam belügyminisztert. A Hamasz politikai szárnyának helyettes vezetője, Musza Abu Marzuk pedig Damaszkuszból azt üzente, hogy „egyedül Izraelé a felelősség az erőszak jelenlegi eszkalációjáért”.

Törvényesen dolgozott a két erdélyi magyar áldozat

A tel-avivi merénylet mindkét magyar áldozata erdélyi származású. Egyikük, az ötvenéves Boda Piroska Zilahon lakott, négy éve dolgozott Izraelben házvezető

Comments are closed.