Forrás: hirszerzo.hu

A Hamász „önvédelemről” beszél a tel-avivi robbantással kapcsolatban

Vas Michaela 2006. április 19. 10:10

Kilenc emberéletet, köztük két magyar nemzetiségű nő életét követelte a hétfői tel-avivi robbantás. Izrael attól tart, hogy palesztin fegyveresek terrorhullámra készülnek, ezért ellenőrzőpontokat állítottak fel a forgalmasabb helyeken, de egyenruhások állnak a bevásárlóközpontoknál és a veszélyeztetett kereszteződésekben is. A Hamász „önvédelemről” beszél, és Izraelt teszi felelőssé.

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn egy tel-avivi gyorsétkezde közelében. A 16 – más források szerint 21 – éves fiú a rendőrség adatai szerint megpróbált bemenni Tel-Aviv egyik forgalmas éttermébe, mely helyi idő szerint délután fél háromkor tele volt; annál is inkább, mert az országban éppen Pészah ünnepe volt.

Tele volt (Fotó: AFP)

Amikor a merénylőt a rendőrök igazoltatni akarták, a fiú egy 4,5 kilós bombát robbantott fel. A palesztin média jelentései szerint az Iszlám Dzsihád és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádja is magára vállalta a merényletet; az Iszlám Dzsihád a merénylő nevét is közzétette. Ez volt a legsúlyosabb merénylet a 2004-ben, Beersevában elkövetett robbantás óta, amelyben 16 izraeli vesztette életét.

Magyar áldozat is van

A kilenc áldozat között felsorolták Boda Piroska nevét is. Az 50 éves, Romániából érkezett magyar nemzetiségű asszony a szintén romániai magyar Besenyei Rozáliával együtt vesztette életét a robbantásban, melyben legalább hatvanan sebesültek meg.

Az MTI bukaresti tudósítóját Románia izraeli nagykövete, Mariana Stoica úgy tájékoztatta: az 50 éves zilahi Boda Piroska és a 48 esztendős nagybányai Besenyei Rozália idősgondozóként, érvényes tartózkodási engedéllyel lakott és dolgozott az izraeli Natanjában. Éppen húsvéti szabadságukat töltötték Tel-Avivban a merénylet idején. Besenyei Rozáliáról tudni lehet, hogy özvegyasszony volt, a férje tavaly hunyt el, egy gyermeke van.

Hamász: „önvédelem” volt

A Hamász terrorszervezet — mely nemrég megnyerte a palesztin választásokat — önvédelemként értékelte a merényletet. Szamih Abu Suhri szóvivő Gázában kijelentette: az ilyen merényletek „az izraeli megszállásra reagáló ellenállás” részei, és a palesztin népnek joga van így „védekezni”. „Az ilyen robbantások Izrael agressziójának természetes következményei” – mondta a szóvivő.

Abu Suhri szerint a jelenlegi helyzetért Izrael tehető felelőssé, mert „palesztin területeket foglal el, gyermekeket, nőket öl meg és tartóztat le”. A Fatah mozgalom fegyveres szárnyának, az Al-Aksza Mártírjai Brigádjának egyik szóvivője azt mondta: „a robbantás válasz az izraeliek gázai palesztinok elleni mészárlására”.

Önvédelem (fotó: AP)

Mahmud Abbász palesztin elnök azonban máshogy nyilatkozott: szerinte a merénylet szemben áll a palesztin érdekekkel. Felkérte a nemzetközi közvetítőket, „állítsák meg a régió helyzetének rohamos romlását”. Ehud Olmert izraeli miniszterelnök „nagyon súlyos esetnek” nevezte a robbantást, melyre Izrael „megfelelőképpen fog reagálni”.

Izrael válaszolt

Hétfő este – néhány órával a merénylet után – meg is érkezett a válasz: bár átfogó katonai akciót nem terveztek, egy izraeli harci helikopter rakétalövedékeket lőtt ki egy gázai fémüzemre. Az izraeli hadsereg a támadást úgy indokolja: igyekszik megakadályozni azt, hogy az övezetben élő palesztinok rakétákat készítsenek, melyeket aztán izraeli területekre lőnek ki.

A palesztin rendőrség három embert tartóztatott le a merénylettel összefüggésben. A gyanúsítottakat a szemtanúk leírásai alapján fogták el; a három férfi éppen útban volt Tel-Avivból Jeruzsálembe autóval. A szemtanúk ugyanilyen típusú autót láttak a helyszínről távozni a robbantás után.

Kedd hajnalban a merénylő apját is elfogták. Az 51 éves Szamih Hamadot a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín környékén, Arka faluban tartóztatták le – tudatták a palesztin források. Az izraeli hadsereg tisztjeinek közlése szerint elfogták a merénylő fivérét is.

Ő robbantott (Fotó: AP)

Izraelnek stratégiai döntést kell hoznia – idézi a Haaretz című izraeli napilap internetes kiadása a kormány egyik képviselőjét. „A helyzet megváltozott. A múltban a palesztin kormány nem támogatta és nem igazolta a terrorcselekményeket. Ma a Hamász hivatalos képviselői a nyilvánosság előtt teszik ezt. Nincs helye az elemzéseknek, döntenünk kell, hogy hogyan reagáljunk egy olyan kormányra, mely a támogatja a terrort” – írja a lap egy meg nem nevezett kormányközeli forrására hivatkozva.

Kofi Annan „nyugtalanságát” fejezte ki a tel-avivi robbantással kapcsolatban, és felszólította a palesztin kormányt a merénylet elítélésére. Az ENSZ-főtitkár bejelentette: május 9-én találkozik a közel-keleti Négyes tagjaival (USA, EU, az ENSZ és Oroszország). A New Yorkban rendezendő tárgyalások középpontjában a közel-keleti béketerv újjáélesztésének lehetőségei állnak. A tárgyalásokon valószínűleg a Négyes regionális partnerei, Egyiptom és Jordánia is részt vesznek.

(Forrás: afp/AP/dpa/MTI/Spiegel)

Comments are closed.