Forrás: HETEK

Izrael miniszterelnöke Ehud Olmert a Hamasz vezette palesztin kormány elleni offenzívát helyezett kilátásba a hétfőn elkövetett tel-avivi öngyilkos merényletre reagálva. Kormányforrások szerint Olmert kedden délelőtt összehívta a kormányt és a hadsereg vezetőit, hogy megvitasson egy lehetséges válaszcsapást. A Haaretz értesülései szerint Izrael kormánya végül is úgy döntött, hogy most tartózkodik az azonnali megtorlástól, miközben nem vonja vissza állásfoglalását a Paleszin Hatóság felelősségét illetően.

Ehud Olmert külföldi nyomás alattA Haaretz értesülései szerint Izrael kormánya végül is úgy döntött, hogy most tartózkodik az azonnali megtorlástól, miközben nem vonja vissza állásfoglalását a Paleszin Hatóság felelősségét illetően. „Ehud Olmert meghallgatta a lehetséges verziókat egy válaszcsapáshoz a Palesztin Hatóság ellen, ám mindent összevetve egy mérsékeltebb választ lát jónak a jelenlegi helyzetben”. A Reuters hírügynökség szerint Olmertre nagy nemzetközi nyomás nehezedik, hogy mérsékelje reakcióit, nehogy egy elsietett válaszcsapással aláaknázza az Egyesült Álamoknak a Hamasz izolálására tett diplomáciai és pénzügyi úton tett erőfeszítéseit, amellyel reményei szerint sikerülhet elérni, hogy az új palesztin kormány ismerje el Izraelt, hagyjon fel az erőszakos cselekményekkel, sőt számolja fel fegyveres szárnyát.

„Izraelnek gyakorolnia kell az önvédelemhez tartozó jogait és meg kell tennie a szükséges lépéseket, hogy megvédje polgárait a palesztin terrortól.” – közölte David Baker a miniszterelnöki hivatal állásfoglalását. Eszerint három Hamasz képviselőnek visszavonják a tartózkodási engedélyét, amelytől azt remélik, hogy csökkenhet a palesztin terroristák átcsempészése az izraeli területekre. Az engedély nagyon magas értékű a palesztinok számára, mert anélkül nem közlekedhetnek a városon át. Az engedélyek nélkül a képviselők valószínűleg rá lesznek kényszerülve, hogy átköltözzönenek a palesztin hatóság területére. Ahmed Atoun, az egyik érintett képviselő, aki a parlamenti üléseket látogatja, ekként reagált a döntésre „Ha ők akadályozni akarnak, ám tegyék. A házamtól úgy sem tudnak távol tartani.” – élcelődött az intézkedésen. Míg Izrael miniszterei azon tanácskoztak, hogy most tartózkodnának egy katonai jellegű válaszlépéstől és a mérsékeltebb verzió mellett döntöttek, addig a nemrégiben kormányra került Hamasz egyszerűen „önvédelemnek” minősítette a busz pályaudvar melletti öngyilkos akciót, egyik szóvivője pedig úgy fogalmazott, hogy „bármilyen eszközzel” joga van megvédeni magát a palesztin népnek.

Izraeli katonák terepen”Nem lehet megengedni, hogy a Hamasz elrejtőzzön az Iszlám Dzsihád szárnyai alatt.” – nyilatkozta az Izraeli Rádiónak Roni Bar-On a Kadima egyik képviselője. Az izraeli vezetés úgy látja, hogy közvetve vagy közvetlenül, de mindenképpen a Hamasz tehető felelőssé a hétfői robbantásért. Izrael értelmezésében ezzel a merénylettel, a Hamasz frontot nyitott az Izraellel való konfliktus kiteljesedéséhez. – írja az izraeli Haaretz című napilap. Ez volt ugyanis az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlamista szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását. A fegyveres terrorszervezetek közel egy éven keresztül úgy ahogy betartották a törékeny lábakon álló fegyverszünetet, azonban miután a Hamasz vezette palesztin vezetőség nem ítélte el az Izrael elleni terror támadások létjogosultságát, így ez felszakította – az amúgy gátlástalan – terrorista szervezetek előtt a gátakat.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai például felszólította harcosait: raboljanak el izraeli katonákat és civileket a palesztin területeken. S ha ez nem lenne elég a nyolcezer, Izraelben fogva tartott palesztin fogoly szabadulásához, akkor intézzenek támadásokat „a cionisták ellen” külföldön is. Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai számos merényletet követett már el izraeliek ellen a palesztin területeken és Izraelben, de sohasem fenyegette meg korábban a külföldön élő zsidókat. A mostani merényletet a 21 év körüli Sami Salim Mohammed Hammed követte el, a szervezet egyik tagja, aki az öngyilkos akció előtt készült videó felvételen arról beszél, hogy vele együtt „több élő bomba indult útnak”, céljuk, hogy nyomást gyakoroljanak az izraeli kormányra a börtöneikben raboskodó palesztin foglyok kiváltása érdekében. Ezt megerősítette az Iszlám Dzsihád egyik szóvivője Abu Ahmed is, aki figyelmeztetett, a hétfői tel-aviv-i robbantás csupán az első gyümölcse volt a „mártír hadművelet”-nek, amely 70 öngyilkos merénylőt – köztük férfiakat és nőket egyaránt – indított útjára.”

A város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében következett be a detonáció, a „Rosh Ha ir,” gyorsétterem közelében. A buszállomás közelében nagy tömeg nyüzsgött; a zsidó húsvét ünnepén a környék zsúfolva volt utazókkal. Korábban palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak ebben a körzetben. Az áldozatok száma kedd reggelre nyolcra emelkedett, négyen a kórházba szállítás közben vesztették életüket. További öt sérült állapota még mindig kritikus, tovább tizenketten viszonylag komoly, a többiek „csak” könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Palesztin fegyveres szervezetek bocsánatkérésre késztetik Mahmúd Abbasz-t a Palesztin Hatóság elnökét, aki azzal haragította magára a radikális iszlám híveit – köztük még saját pártját a Fatahot is – hogy elítélte a halálos kimenetelű öngyilkos merényletet. „Mi arra kértük Abbasz elnököt, hogy kérjen bocsátot az egész palesztin néptől, a tel-aviv-i támadással kapcsolatosan tett kijelentései miatt.” – olvasta fel a fegyveres szerveetek koalíciójának üzenetét egy álarcos fegyveres egy nyilvános sajtókonferencián Gázában. Abbasz hétfőn igen kemény – az általánosnál élesebb – szavakkal bírálta a terrorcselekményt, „aljas” tettnek minősítette azt.

Abbasz elnök nyilatkozatban ítélte el az általa terroristának minősített támadást, és a nemzetközi közösség beavatkozását kérte annak megakadályozására, hogy tovább romoljon a térségben a helyzet. Abbasz szerint a merénylet árt a palesztin nemzeti egységnek és a palesztin nép érdekeinek.

Comments are closed.