Forrás: HETEK

Mintegy 2 órával a 17. Kneszet eskütétele előtt, hétfő délután egy palesztin öngyilkos terrorista felrobbantotta magát Tel Aviv déli részén, közel a régi központi buszpályaudvarhoz, egy gyorsétterem zsúfolt bejáratánál. 9 embert gyilkolt meg, 4 nőt és 5 férfit, és több mint 70 embert megsebesített. A halottak között van egy Boda Piroska nevű, vélhetőleg magyar származású román állampolgár is.

A tel aviv-i robbantás helyszíne

A merényletért az Iszlám Dzsihad terrorszervezet vállalta a felelősséget. Az öngyilkos terrorista, Sami Hamad egy Dzsenin melletti faluból érkezett, a sajtó tudomása szerint 16, családja szerint 21 éves volt. Búcsú videójában elmondta, hogy tettét az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin foglyoknak ajánlja fel.

A Hamasz hatalomra kerülése óta ez volt az első sikeres öngyilkos merénylet Izraelben. Az új Hamasz vezette Palesztin Hatóság a terroristatámadást az izraeli agresszióra adott jogos válaszcsapásnak titulálta.

Fiát sirató édesanya

„Világossá vált, hogy a Hamasz kormány nemhogy nem állította meg a terrorizmust, hanem elnézi, és támogatja” – nyilatkozta a Miniszterelnöki Hivatal egy vezető tisztségviselője. Emiatt Izraelnek saját kezébe kell venni a megoldást, és keményen fel kell lépnie a terrorista szervezetekkel szemben.

Az Egyesült Államok elítélte a hétfői merényletet, és egy kormányszóvivő úgy nyilatkozott, hogy: „A Palesztin Hatóság feladata, megakadályozni a terroristatámadásokat. Az a Palesztin kormány, amely támogatja és tolerálja az ártatlan emberek ellen elkövetett terrorista cselekményeket, nemcsak Izrael ellen követ el erőszakot, hanem saját népe érdekeit is mélységesen sérti, garantálva további elszigetelésüket”.

Comments are closed.