Forrás: Magyar Hírlap

A város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében következett be a detonáció

Nyolc embert halt meg hétfőn egy robbanásban Tel-Avivban, köztük a feltételezett öngyilkos merénylő. Negyven ember megsérült, négyen súlyosan.

A Hamasz-kormány megalakulása óta ez volt az első öngyilkos robbantás Izrael területén (fotó: Reuters – Gil Cohen Magen)

A város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében következett be a detonáció, egy gyorsétterem közelében. A buszállomás közelében nagy tömeg nyüzsgött; a zsidó húsvét ünnepén a környék zsúfolva volt utazókkal. Palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak korábban ebben a körzetben. Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlamista Hamasz szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását. Egy fiatalember ment volna be a közeli gyorsétterembe, amikor az őr felszólította, hogy nyissa ki a táskáját: a fiatalember engedelmeskedett, a táskája felrobbant.

Két radikális palesztin szervezet is jelentkezett a merénylet megszervezőjeként. Egy telefonáló felhívta egy nyugati hírügynökség ramallahi irodáját, és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében állította, hogy ez a Mahmud Abbasz palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást, „megtorlásul a palesztin néppel szemben elkövetett izraeli mészárlásért”. Az izraeli rádióhoz érkezett egy másik telefonhívás, amely szerint az Iszlám Dzsihád a merénylet szervezője. Mahmud Abbasz palesztin elnök nyilatkozatban ítélte el a terroristatámadást, és a nemzetközi közösség beavatkozását kérte annak megakadályozásához, hogy tovább romoljon a helyzet a térségben. Abbasz szerint a merénylet árt a palesztin nemzeti egységnek és a palesztin nép érdekeinek.

Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő kijelentette: minden rendelkezésre álló eszközzel megtorolja a támadást.

A Hamasz radikális palesztin szervezet az „izraeli agresszió közvetlen következményének” nevezte az öngyilkos merényletet. A szervezet egyelőre formálisan tűzszünetet tart Izraellel, és közölte, hogy önvédelmi akcióról van szó. A fegyveres csoport azzal fenyegetőzött, hogy külföldön intéz támadásokat zsidók ellen, ha az izraeli hatóságok nem engedik szabadon az Izraelben bebörtönzött nyolcezer palesztint.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai felszólította harcosait: raboljanak el izraeli katonákat és civileket a palesztin területeken, de ha ez nem elég a palesztin foglyok szabadulásához, akkor intézzenek támadásokat „a cionisták ellen” külföldön.

A fenyegető közlemény mélyítheti a nézeteltéréseket a Fatah mérsékelt politikusai, köztük Abbasz elnök és a párt egyre inkább önállósuló, nehezen ellenőrizhető és irányítható fegyveresei között.

MH-összeállítás

Comments are closed.