Forrás: NOL

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2006. április 19.

Gyász Tel-Avivban Kép: REUTERS – Eliana Aponte Izrael a Hamasz-kormányt tartja felelősnek a hétfői tel-avivi gyilkos merényletért, ennek ellenére Ehud Olmert miniszterelnök egyelőre nem indít katonai akciót a palesztin hatóság ellen.

Egyelőre elmarad a katonai válasz a hétfői, a Tel-Avivban történt, kilenc emberéletet kioltó öngyilkos merényletre – így döntött kedden az izraeli kormány. A Reuters szerint nyomás nehezedett a kormányfőre, hogy ne tegye lehetetlenné a Hamasz elszigetelésére irányuló amerikai politikát egy esetleges katonai csapással.

A kabinet ugyanakkor úgy döntött: megvonják az izraeli állampolgárságot azoktól a Hamasz-tisztségviselőktől, akiknek van, és visszavonják tőlük az engedélyeket, hogy Kelet-Jeruzsálemben lakhatnak. Emellett összehangolt rendőri akcióban csapnak le azokra, akik engedélyekkel nem rendelkező palesztinokat csempésznek be Izrael területére. Egy nappal a támadás után az egész országban maximális készültségben voltak a biztonsági erők, az áldozatok egy részét eltemették, míg 31 sebesült még kórházban van. Boda Piroska és Besenyei Rozália a neve annak a két romániai magyarnak, aki a tel-avivi merénylet halálos áldozatai között van – tájékoztatott az MTI.

Palesztin fegyveres csoportok eközben bocsánatkérésre szólították föl Mahmud Abbasz palesztin elnököt, amiért „hitványnak” nevezte a tel-avivi merényletet, amelyet az Iszlám Dzsihád terrorszervezet vállalt magára.

A Hamasz „önvédelemnek” nyilvánította az Iszlám Dzsihád akcióját. Kedden a palesztin miniszterelnök közölte: Izrael cselekedetei idézték elő a támadást. – Az erőszak körforgása mögött a megszállás és a palesztin nép ellen irányuló izraeli támadások állnak – mondta Iszmail Hanija.

Mahmud Abbasz szerint azonban a merénylet ellentétes a palesztinok érdekeivel. A gyilkos merénylet bizony kiváló igazolása lehet az Egyesült Államok, az Európai Unió és Izrael politikájának. Olmert politikai tervének is újabb lökést adott a hétfői merénylet. Az egyoldalú elszakadás (a Ciszjordániából történő részleges kivonulás, a határok önálló meghúzása) a merénylet utáni napon még reálisabb és sürgetőbb megoldásnak tűnik Izraelben.

A biztonsági szolgálatok még nyomoznak, de valószínűsítik, hogy a merénylőt az egyik ciszjordániai ellenőrző ponton csempészte át egy olyan izraeli, aki abból él, hogy többnyire dolgozni vágyó palesztinokat visz át a határon – írta a Jerusalem Post.

Comments are closed.