Forrás: hirszerzo.hu

2006. április 18. 08:52

Izraelben a legmagasabb készültségbe helyezték a rendőrséget a hétfői kilenc emberéletet követelő öngyilkos merénylet nyomán.

Attól tartanak, hogy terrorhullámra készülnek a palesztin szélsőségesek, és ezért ellenőrzőpontokat állítottak fel az autópályákon és a forgalmasabb helyeken, valamint a veszélyeztetett kereszteződésekhez és bevásárlóközpontokhoz rendeltek minden egyenruhást. A rendőrakadémiák hallgatói és katonai egységek is részt vesznek a városok biztosításában.

Az öngyilkos terrorista mindössze 16 éves volt. Az eddigi robbantók közül ő volt a legfiatalabb. Az akciónak sajnos van magyar vonatkozása is. Az áldozatok közt felsorolták Boda Piroskát, egy 50 éves Romániából érkezett, de bizonyosan magyar nemzetiségű vendégmunkást, aki egy másik romániai hölggyel vesztette életét a felrobbantott vendéglőnél. Izraelben jelenleg sok ezer erdélyi asszony dolgozik a magyarajkú idős emberek gondozásában, akik hazaküldik fizetésük nagy részét, és így segítik az otthon maradtakat.

Rakétával lőtt rá egy gázai fémüzemre egy izraeli harci helikopter. Senki nem sérült meg, anyagi kár sem keletkezett. A támadást néhány órával az öngyilkos merényet után hajtották végre. Az izraeli hadsereg a csapást azzal indokolta, igyekszik megakadályozni, hogy az övezetben élő palesztinok rakétákat készítsenek.

A tel-avivi merénylet után Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter javasolta, fokozzák a merényletet magára vállaló Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet elleni megtorló akciókat, így vezetőinek a likvidálását is. (radio.hu)

Comments are closed.