Forrás: NOL

Népszabadság * Zalán Eszter * 2006. április 18.

Legutóbb lovaggá ütötték egymást a gyerekek, és az erdélyi vendégszeretetről, no meg persze Drakuláról beszélgettek. Március közepén petőfis trikót készítettek, eljátszották, ahogy a 12 pontot a császár elé terjesztik, és huszármesékkel tanították a gyerekeket a magyar nyelvre és történelemre azok az Izraelbe vándorolt magyar szülők, akik nem szeretnék, ha a magyar teljesen kimaradna gyermekeik életéből.

Izraelben eddig nem volt magától értetődő igény, hogy a bevándorlók átörökítések anyanyelvüket utódaikra. A foglalkozásokat vezető Freireich Ágnes szerint az izraeliek mentalitása az elmúlt években elsősorban az orosz bevándorlásnak köszönhetően változott meg. – A beilleszkedés feltételei megváltoztak, most már lehet beszélni mindenféle nyelven – mondja Ágnes.

A kis családi közösségekben történő nyelvoktatás ötlete egy holland gyerekklubtól jött, amit fia bölcsődéjében ismert meg Ágnes. 2004 decemberében tartották a magyarok az első foglalkozást. A zsidó állam különböző részeiről csatlakoztak családok, gyerekek. Hiszen Ágnes, a csoport megálmodója hiába beszél a gyermekével magyarul, kell a megerősítés egy magyar nyelvű közösség részéről, különösen a hasonló korú gyerekektől. A kéthetente egyszer tartott másfél órás foglalkozáson a gyerekekkel játszanak, beszélgetnek, rajzolnak és körbejárnak egyegy témát – persze mindezt magyarul.

A tizenkét éve Izraelben élő Ágnes az oktatási anyagot maga gyűjti és állítja össze. A magyaroktatás híre szájról szájra járt a közösségben. Manapság rendszeresen 2225 gyermek látogatja a foglalkozásokat. A nebulók 2-7 év közöttiek. A foglalkozásokat Ágnes tartja, de sok segítséget kap egy óvónőként dolgozó anyukától is. Utóbbinak sikerült a munkahelyén biztosítania egy termet is a kis csoportnak.

– A gyerekek nagyon élvezik a foglalkozásokat. A magyar nyelv megerősítése mellett nyitottabbak lettek és élvezik a másságot – teszi hozzá az anyuka, aki mindezt a szabadidejében végzi, egyébként pedig egy matrac és ágygyártó cégnél dolgozik. Egyedül az írás megy nehézkesen, de ha a latin betűket is elsajátítják a kicsik, még eggyel több előnyük lesz a többi izraelivel szemben.

Comments are closed.