Forrás: NOL

Népszabadság * Horváth Gábor * 2006. április 18.

Simon Peresz szerint Mahmud Ahmadinezsad iráni államfő Szaddám Huszein nyomdokain halad, és úgy is fogja végezni, mint az iraki elnök.

A veterán izraeli politikus egy hétvégi interjúban „nem az Isten, hanem az ördög emberének” nevezte az iszlám köztársaság elnökét, aki viszont Teheránban ismét Izrael elpusztításáról beszélt. Egy, elvben a palesztinokkal való szolidaritásról szóló konferencián felszólalva azt mondta, hogy „tetszik vagy sem, a cionista rezsim a megsemmisülés fel tart”. – A mi erőnk növekszik, a cionisták ellenálló képessége gyengül. Izrael veszélyforrás, de ennek hamarosan vége – fejtegette az iráni elnök, aki tagadja a holokauszt megtörténtét és rendszeresen Izrael közeli végét jósolja.

Washingtonban nem is ez keltett feltűnést, hanem Ahmadinezsad csütörtöki kijelentése arról, hogy Irán P-2 típusú uráncentrifugával kísérletezik. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) évek óta vizsgálja, Irán valóban felfüggesztette-e a nagy hatékonyságú berendezéssel kapcsolatos munkálatokat, mint ahogyan azt korábban állította. Az urán erőműi fűtőanyagnak és bombának egyaránt alkalmas, 235-ös izotópját nagy sebességgel forgó gázcentrifugákban különítik el. A P-2 típus nagy szilárdságú mozgó alkatrészei a primitívebb P-1 típusnál jóval nagyobb forgási sebességet tesznek lehetővé, így lerövidítik az atombomba gyártásához szükséges mennyiség előállításának idejét.

Irán a kilencvenes évek közepén Észak-Koreához és Líbiához hasonlóan Pakisztántól kapta meg a P-2 tervrajzait, de állítólag saját elhatározásból abbahagyta a munkát. Az igazi kérdés az, hogy Teheránnak sikerült-e a gyártást megkönnyítő mintapéldányokat is beszereznie. Ezt egyelőre még Pervez Musarraf pakisztáni elnök sem tudja. Az Amerikában a hét végén sugárzott, Nukleáris dzsihád című dokumentumfilmben azt nyilatkozta, hogy 2001-ben azért vették őrizetbe a pakisztáni atombomba atyjának tartott dr. Abdul Kadir Hánt, mert egy Iránba tartó szállítmányról nem volt hajlandó felvilágosítást adni, azt mondta, titok. – Mi az ördögöt beszélsz? Előlem vannak titkaid? – emlékezett vissza kettejük párbeszédére Musarraf. Az elnök elismerte, hogy az enyhe házi őrizetben lévő Hán még mindig nem hajlandó teljes feltáró vallomást tenni. Azt sem árulta el, hogy továbbadta-e Iránnak az eredetileg Kínától kapott atombombatervrajzokat. Az azonban tény, hogy a NAÜ munkatársai egy ellenőrzés során Teheránban olyan rajzokat találtak, amelyek az urán pontos gömbbé formálásához kellenek. Ennek semmi köze az erőművekhez, ez csak a bombához szükséges.

Irán váltig hangoztatja, hogy nukleáris programja kizárólag békés célú. Ugyanakkor nem hajlandó válaszolni sem a P-2-vel, sem a bombatervrajzokkal kapcsolatos kérdésekre. A dokumentumfilmben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter ismét megkérdőjelezte Teherán őszinteségét. Szerinte a felmerült kérdésekre egyszerűen nincs más logikus magyarázat, mint az, hogy Irán bombát épít. AliAkbar Hasemi Rafszandzsani volt elnök tegnap megerősítette, hogy az ország folytatja az urán dúsítását. A továbbra is befolyásos politikus egyben megfenyegette az egész régiót, hogy komoly következményei lesznek egy hazája elleni amerikai támadásnak. Amerikai vélemények szerint Irán még egy átfogó légi háború után is el tudná zárni a Hormuzi-szorost, és ezzel zavarokat okozna a kőolajpiacon.

Irán küldöttsége ma érkezik Bécsbe, hogy megpróbáljon egyezséget elérni a NAÜ-vel, mielőtt az ügynökség április végén a Biztonsági Tanács elé tárná jelentését. Az egyik fő vitapont a P-2 centrifuga lesz. Ha Iránnak sikerült titokban ilyen berendezéseket gyártania, akkor a CIA eddigi 5-10 éves becslésénél jóval hamarabb lehet működőképes atombombája. Izraelt – sőt, Európa déli részét, benne Magyarországot – elérő, nukleáris robbanófejjel felszerelhető rakétája már eddig is volt.

Comments are closed.