Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2006. április 17.

Hat embert megölt hétfőn egy robbanás Tel-Avivban, köztük a feltételezett öngyilkos merénylőt.

További mintegy negyven személy megsérült, négyen közülük súlyosan – jelentette az izraeli hadsereg rádiója, rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Két radikális palesztin szervezet is jelentkezett a merénylet megszervezőjeként. Egy ismeretlen telefonáló felhívta egy nyugati hírügynökség rámalláhi irodáját, és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében állította, hogy ez a Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást, „megtorlásul a palesztin néppel szemben elkövetett izraeli mészárlásért”.

Az izraeli rádióhoz érkezett egy másik telefonhívás, amely szerint az Iszlám Dzsihád a merénylet szervezője.

Mahmúd Abbász palesztin elnök nyilatkozatban ítélte el „terrorista támadást”, és a nemzetközi közösség beavatkozását kérte annak megakadályozásához, hogy tovább romoljon a helyzet a térségben. Abbász szerint a merénylet árt a palesztin nemzeti egységnek és a palesztin nép érdekeinek.

A Hamász radikális palesztin szervezet az „izraeli agresszió közvetlen következményének” nevezte az öngyilkos merényletet.

A város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében következett be a detonáció, egy gyorsétterem közelében. A buszállomás közelében nagy tömeg nyüzsgött; a zsidó húsvét ünnepén a környék zsúfolva volt utazókkal. Palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak korábban ebben a körzetben.

Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlámista Hamász szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását. (MTI/Reuters/AP)

Comments are closed.