Forrás: NOL

Nem kerülhető el az átfogó felújítás

Népszabadság * Veszprémi tudósítónktól * 2006. április 18.

A legnagyobb fogás: a csaknem kétszáz éves műemlék épület Kép: Brenda Tamás Az elmúlt négy évben Székesfehérvár 25 egykori állami tulajdonú ingatlant kapott ingyenesen a kormánytól. Ezek közül az egyik legértékesebb a napokban megszerzett Fekete Sas Szálló.

A parlamenti választások első fordulója előtt a kormány nyolc állami tulajdonban lévő ingatlant adott át térítésmentesen több Fejér megyei településnek. Többek között Sárbogárd, Ercsi, Gárdony és Aba kapott tulajdonba utakat, beépítetlen telkeket, üres gazdasági épületeket.

A legnagyobb fogás Székesfehérváré lett: a megyeszékhely egy csaknem kétszáz éves műemlék épületet, a belvárosban található egykori Fekete Sas Szállodát szerezte meg. Az ingatlankönyv szerinti értéke meghaladja a 320 millió forintot.

A 35 szobás Fekete Sas hotel a XIX. század első évtizedeiben épült klasszicista stílusban, a korábban a helyén álló épületben pedig már az 1700-as évek elejétől működött egy ilyen nevű szálloda. A szálló zsidó származású tulajdonosától a második világháború idején kobozták el az ingatlant, amely egészen mostanáig állami tulajdonban maradt. A rendszerváltozás előtt a honvédelmi tárca kezelésében az MHSZ Fejér megyei szervezetének központja működött benne. Az MHSZ megszűntével elvesztette funkcióját, tizenkét éve üresen áll. A hadsereg a kilencvenes évek eleje óta igyekezett vevőt találni a folyamatosan romló állagú ingatlanra, a potenciális befektetőket azonban elriasztotta, hogy az utoljára 1983-ban felújított épület rekonstrukciója a legóvatosabb becslések szerint is meghaladná a százmillió forintot.

– Az átfogó felújítást az új tulajdonos székesfehérvári önkormányzat sem kerülheti el, ezt azonban megelőzi majd egy hasznosítási terv elkészítése – nyilatkozta lapunknak Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere. – A kétszintes, csaknem 2600 négyzetméteres szálloda földszintjén az elképzelések szerint különböző regionális intézmények, hatóságok kapnának helyet, az első emeleten lévő egykori hotelszobák pedig irodáknak vagy apartmanoknak is átalakíthatók.

A polgármester kérdésünkre elmondta, a 2002-2006-os ciklusban Székesfehérvár öszszesen 25 állami ingatlant – többek között lakóházat, irodaházat, tiszti lakótelepet, nem lakás célú helyiséget, telephelyet, közutat – kapott térítésmentesen tulajdonba a kormánytól. A szóban forgó, a térség lakosainak érdekeit többféleképpen szolgáló ingatlanok összértéke megközelíti a másfél milliárd forintot.

A Medgyessy-Gyurcsány kabinet egyébként 2002 nyarától a ciklus végéig 14 kormányhatározattal összesen 1207 állami tulajdonú ingatlan ingyenes átadásáról hozott döntést, ami négyszáz települési önkormányzatot érintett. Fejér megyében tizenöt település 76 egykori állami ingatlannal gyarapodott, ezekből a megyeszékhelyen kívül Dunaújváros, Ercsi, Velence és Polgárdi kapta a legtöbbet.

Comments are closed.