Forrás: Népszava

A világ népei, kulturái és vallásai közötti békés együttélésre hívott fel XVI. Benedek pápa a Szent Péter székesegyház középső erkélyéről a húsvétvasárnapi mise utáni elmondott Urbi et Orbi (a városhoz és a világhoz intézett) üzenetében. A katolikus egyházfőt közel százezren hallgattak a vatikáni Szent Péter téren. A hatvanöt ország 102 televíziója által közvetített üzenetében a katolikus egyházfő Krisztus feltámadásának örömünnepén aggodalmát fejezte ki a világ gondjai miatt, főként Afrikában, a Közel-Keleten és Latin-Amerikában. „Találjon valamennyi fél békés megoldást az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válságra, komoly és becsületes tárgyalások révén” – kérte a katolikus egyházfő egyértelműen Iránra utalva. A pápa védelembe vette Izraelnek a létezéshez való jogát, s egyben határozottan állást foglalt a palesztin állam megteremtése mellett is. A pápa 62 nyelven mondta el hagyományos áldását, magyarul annyit mondott: „Krisztus feltámadott, alleluja”. XIV. Benedek húsvétvasárnap este váratlanul megjelentCastel Gandolfo-i nyári rezidenciájának az erkélyén XVI. Benedek pápa, hogy fogadja a hívek és turisták üdvözlését. A katolikus egyházfő aznap töltötte be 79. életévét. (MTI)

Újabb robbantás Isztambulban

Szemetesbe rejtett pokolgép robbant Isztambulban, 31 ember megsérült. Vasárnap este, helyi idő szerint 7 órakor Bakirköy kerületben robbant a bomba, jelentette az Anadolu hírügynökség az isztambuli rendőrfőkapitányra, Celalettin Cerrah-ra hivatkozva. A sérültek közül két ember állapota kritikus. Nem csak a robbanás okozott felfordulást, hanem az is, hogy amikor a rendőrök el akartak vinni egy embert, feltételezve, hogy köze van a merénylethez, a tömegből többen a rendfenntartókra támadtak, és összeverekedtek velük. A rendőrök, hogy megfékezzék a támadókat, többször a levegőbe lőttek. Hivatalos jelentések azt feltételezik, kurdok voltak az elkövetők. (Népszava, Ankara)

Nepáli tüntetőkre lőttek

Tüzet nyitottak a biztonsági erők a király ellen tüntetőkre Dél-Nepál egyik városában, egy tüntető meghalt, öten megsebesültek – közölte hétfőn egy helyi illetékes. A véres incidens a fővárostól, Katmandutól 120 kilométerre délre fekvő városban, Nidzsgadhban történt. A nevének elhallgatását kérő illetékes megerősítette az áldozatokról szóló értesülést. Az elmúlt napokban tegnap ötödször lőttek biztonsági erők a Gianendra király uralma ellen tiltakozó tüntetőkre. (MTI)

Amnesztia a sorköteleseknek

A szerbiai parlament elfogadta hétfőn a külföldön élő, szolgálatmegtagadással gyanúsított hadkötelesekre vonatkozó amnesztiatörvényt, ezért a jogszabály hatásba lépése után felkereshetik otthonukat azok a vajdasági magyarok, akikre vonatkozik a közkegyelem. A jogszabályt még a tavalyi év végén terjesztette sürgősséggel a parlament elé a szerb kormány abból a megfontolásból, hogy otthon tölthessék az ünnepeket a gyanúsítottak. A törvényt azonban négy hónapos késéssel fogadta el a parlament, amely az év első három hónapjában nem is ülésezett. (MTI)

Moussaoui mentik védői

Elmeszakértő kirendelését kérték tegnap a védők a szeptember 11-i terrortámadások miatt az Egyesült Államokban eddig egyedül vád alá helyezett Zacharias Moussaoui perében. A védők előzőleg zárt ülésen tanácskoztak a tárgyalást vezető bíróval. A védelem szerint Moussaoui, aki csak korlátozott szerepet játszott a terrortámadás előkészítésében, felnagyítja saját szerepét, hogy a kivégzéssel mártírként halhasson meg. A védők halálbüntetés helyett életfogytiglanra mérsékeltetnék a zavaros elmeállapotú fogoly ítéletét. (Népszava)

Comments are closed.