Forrás: Híradó

Az Országgyűlés 2000-ben a holokauszt áldozatainak emléknapjává nyilvánította április 16-át

Az Orbán-kormány idején vetődött fel, hogy az első magyarországi gettó felállításának napja emléknap legyen, erre 2000 januárjában Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter tett javaslatot. Az Országgyűlés még abban az évben a holokauszt áldozatainak emléknapjává nyilvánította április 16-át.

Mécseseket gyújtanak és fáklyás felvonulást tartanak ma a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából Budapesten.

A Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban mécseseket gyújtanak és köveket helyeznek el az áldozatok emlékfala előtt, majd Kovács Tamás történész mond emlékbeszédet. A megemlékezésen jelen lesz Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. Az intézmény az emléknaphoz kapcsolódóan rendhagyó ismeretterjesztő programokat, filmklubot és irodalmi felolvasásokat tart iskolás csoportok számára, míg a tanárokat módszertani tárlatvezetésekkel várja.

Az Élet Menete Alapítvány szervezésében este fáklyás felvonulás indul a Margit híd pesti hídfőjétől; a résztvevők végighaladnak a Duna-parton, majd a vizafogói emlékműnél emlékeznek meg azokról, akiket a nyilasok 1944-45-ben a jeges Dunába lőttek.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.