Forrás: RTL Klub

A konfliktusok tárgyalásos, békés megoldására szólított fel hagyományos húsvéti üzenetében XVI. Benedek pápa vasárnap Vatikánvárosban. A katolikus egyházfő beszéde végén 62 nyelven mondta el az Urbi et orbi (a városnak, Rómának és a világnak) áldást.

A katolikus egyházfő türelmes és kitartó tárgyalásra szólította fel a Közel-Keleten élőket, hangsúlyozva, hogy Izraelnek joga van békében élni a területen. A pápa egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy segítsen a palesztinoknak jövőjük építésében, egy saját állam megalapításában.

A XVI. Benedek az iráni atomkonfliktus komoly és őszinte párbeszéden alapuló megoldására szólította fel a nemzetközi világközösséget és a perzsa országot. A katolikus egyházfő egyúttal szót emelt a terrorizmus ellen, mondván: a legfőbb feladat elhárítani a fenyegetést.

XVI. Benedek szót emelt a darfúri humanitárius katasztrófa megoldás érdekében is, kijelentve, hogy a Szudánban kialakult helyzet nem tartható fenn tovább.

Erőszak elleni küzdelmet kért a pápa

Az erőszak ellen szólalt fel XVI. Benedek a hagyományos húsvéti virrasztáson a Vatikánban. A pápa arra kérte a híveket, hogy fogadják el ehhez Krisztus segítségét. Mint mondta, Jézus feltámadása a legnagyobb esemény az emberiség történetében. A Szent Péter téren több tízezer zarándok hallgatta a katolikus egyházfőt.

Megemlékezések Jeruzsálemben

Harangzúgással kezdődtek meg a húsvéti megemlékezések Jeruzsálemben is. A város keresztény negyedében több ezren vettek részt a szertartásokon. A misét ezúttal is a Szent Sír Templomában celebrálta a jeruzsálemi latin pátriárka. A hagyomány szerint itt helyezték el a megfeszített Jézus holttestét, mielőtt feltámadt. A viszonylagos nyugalomnak köszönhetően az idén több külföldi zarándok érkezett a jeruzsálemi ünnepségekre, mint az elmúlt években.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség; RTL Klub Híradó

Comments are closed.