Forrás: hirszerzo.hu

Sokkoló üdvözlőkártyával riogat az MDF

Kósa András 2006. április 15. 10:15

A nyílt kampányt megúszni látszik az ország a húsvéti ünnepek alatt, a kínos üdvözlésektől nem kíméltek minket idén sem. Az MTV saját hatáskörben állította le a választási reklámok sugárzását az ünnepek alatt. Várhatóan az egyházakkal kapcsolatos négy évvel ezelőtti őrület sem ismétlődik meg.

„Mi, liberálisok/szocialisták/konzervatívok (a nem kívánt törlendő) úgy gondoljuk, fontosabb a békés húsvéti ünneplés, az emberek nyugalma, mint a választási kampány.” Ha valamiben, ebben – úgy tűnik – egyetértenek a választási kampányban szemben álló pártok, az elmúlt napokban ugyanis sorra jelentették meg hasonló tartalmú nyilatkozataikat a Fidesz, az MSZP, az MDF és az SZDSZ vezetői is.

Ő nem kampányol

A két forduló közötti időszakra eddig egyébként csak az MSZP jelentkezett új választási klippel és plakátokkal. Utóbbiakon csak egy támogatást kérő felirat olvasható, míg a tegnap óta sugárzott filmecskében Gyurcsány Ferenc parafrazálja a brit Munkáspárt legutóbbi választási szlogenjét („Forward, not back!”), amikor az előre, vagy hátralépés közötti választásként jellemzi a második fordulót.

Nem lesznek szoci kommandók a templomokban

Vasárnap és hétfőn sem ezt, sem a többi választási reklámot nem látjuk majd a közszolgálati csatornákon, az MTV-től kapott tájékoztatás szerint az intézmény vezetői maguk döntöttek úgy, hogy az ünnepek alatt nincs szükség a filmekre, és egyik párt sem kifogásolta a döntést.

Várhatóan a négy évvel ezelőtti templomok körüli őrület sem ismétlődik majd meg. Akkor többen is azzal vádolták a katolikus egyház vezetőit, hogy a Fidesz melletti kampányolásra utasították a húsvéti istentiszteleteket vezető papokat. (Akkor az első forduló előttre esett az ünnep.) Emiatt a Szocialista Egyetemisták Szövetsége arra buzdította tagjait, hogy vegyenek részt a szertartásokon, és jegyzeteljenek, történik-e nyílt kampány.

Ő főleg nem kampányol

Információink szerint a Fidesz részéről megpróbáltak nyomást gyakorolni a katolikus egyházra némi spirituális hátszél érdekében, de Erdő Péter bíboros prímás, Esztergom-Budapesti érsek visszautasította ezt.

Aktualizáló ünnepi üzeneteiket persze idén is megírták az ország közjogi méltóságai. Gyurcsány Ferenc közleményében úgy fogalmaz, „a Húsvét mindannyiunk számára piros betűs ünnep, a világ más kultúráiban sehol föl nem lelhető népszokások sora utánozhatatlanul magyarrá teszi ezeket a tavaszi napokat”. A Pészachról is megemlékező kormányfő szerint mindkét ünnep a szabadságról szól, a „keresztények Jézus szabadító szeretetét (ünneplik) a bűntől és a haláltól, míg a zsidók Isten szabadító erejét a szolgaságból”.

Áldás, békesség, képzavar

Szili Katalin, leköszönő parlamenti elnök „Húsvétkor nem kampányol az MSZP” című sajtótájékoztatóján az MTI szerint azt mondta: „Azt kívánjuk, hogy ez a két forduló közé eső ünnep, valamennyiünk ünnepe, hívők és nem hívők számára, határon innen és határon túl, a bármelyik párthoz tartozók számára, a jobboldalra vagy a baloldalra szavazók számára is, azok számára is, akik az árvíztől nem szenvednek, de azok számára is, akik az árvíz ellen küzdenek, azt szeretnénk, ha egy békességes hétvége lenne”.

Szili Katalin egyebek mellett a következőket is megfogalmazta: „Az ünnepeket követően a hétköznapjainkat is az együttműködés, a haza és a haladás, az országunk lakosságának együttműködését, együttélését jelentő fundamentumokat kell mindannyiunknak őrizni méltósággal”. (A helyes megfejtők között a Nagy Szocialista Nyilatkozatok c. szakkönyvet sorsoljuk ki.)

Április 18-án aztán az eddigieknél is magasabb fokozatba kapcsolnak a pártok, az MSZP és a Fidesz vezetői gyakorlatilag minden útba eső települést érintve rajzanak majd ki Budapestről. A kiadott programok alapján eddig Hiller István tűnik a csúcstartónak, a szocialista pártelnök kedd 11 órától este hatig Érden, Budaörsön, Győrött, Komáromban, Környén és Szárligeten is „választókkal találkozik” – ahogy a kiadott meghívó fogalmaz.

Comments are closed.