Forrás: HETEK

Pár nappal azután, hogy Irán bejelentette irándúsítási programja sikereit, pénteken az iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád Izraelt „elrothadt, kiszáradt fának” nevezte, amit „egy vihar véglegesen el fog söpörni a színről.”

Pénteken Teheránban a palesztin ügy támogatásáról szóló Qods(Jeruzsálem) nevű konferencia vette kezdetét. Az iráni elnök újabb kirohanást intézett nyitó beszédében Izrael ellen, a Közel-Kelet „állandó ellenségének” titulálta az országot, valamint újra megkérdőjelezte a második világháborúban a zsidók ellen elkövetett náci rémtetteket .

A zsidó állam létezését egy „végnélküli és megfékezhetetlen fenyegetésként” értékelte az egész iszlám világ számára. Egyetlen muzulmán ország sem érezheti magát biztonságban az izraeli fenyegetettség miatt” – mondta beszédében az iráni elnök.

Ahmadinejad már tavaly októberben kiváltott beszédével egy világméretű tiltakozást, „Izraelt le kell söpörni a térképről” észrevételével. Pénteken újra felemlegette ezen nézeteit, azt is hozzáfűzve, hogy ha a holocaust borzalmai igazak, akkor miért kellene a közel-keleti arab országoknak megfizetni ezért az árat, és miért kellene a palesztin népnek elényomás alatt élnie?

Az elnök azt is megemlítette, hogy Palesztina területe, értve ezalatt Izrael egész területét „nemsokára fel lesz szabadítva”.

A nemzetközi konferencia fő célja, hogy a Palesztin Hatóság számára – mely nemzetközi segélyeinek nagy részét elveszítette a Hamasz hatalomra kerülésével – anyagi támaogatást szerezzen.

Az izraeli katonaihírszerzés vezetője, Amos Yadlin vezérőrnagy szerint Irán három éven belül, vagyis az évtized végére eljuthat az atombomba előállításához.

Comments are closed.