Forrás: MA

A Profil című osztrák hírmagazin szerint Orbán Viktornak nincs esélye az országgyűlési választások következő fordulójában.

2006.04.15 08:01 MTI

A független hetilap pénteki számának vélemény rovatában Georg Hoffmann-Ostenhof egy egész oldalon elemezte a magyarországi és az olaszországi parlamenti választásokat, a fiatalok franciaországi tüntetéssorozatát, valamint a bevándorlók egyesült államokbeli tömegrendezvényeit. A szerző szerint az idei húsvét után a világ már nem úgy néz ki, mint korábban. Összefoglalásként egyebek között megállapította, hogy két populista is vereséget szenvedett: Orbán Viktor kudarcot vallott Magyarországon, ahogyan Silvio Berlusconi Olaszországban.

A szerző kifejtette: a húsvét előtti események sorában a magyar választások keltették a legkisebb nemzetközi figyelmet, ám ezeknek mégis nagy a jelentőségük. Magyarországon a kommunizmus bukása óta ugyanis most először kapott megerősítést egy kormány a választásokon, mert eddig minden kormányt – akár bal-, akár jobboldali volt – hivatali idejének a lejárta után a pokolba küldtek a választók. Ezúttal azonban a magyarok második esélyt adtak egy baloldali-liberális kormánynak, a jobboldali-populista Orbánt pedig kikosarazták. A gazdasági nehézségek ellenére a magyarok nem hagyták magukat elcsábítani Orbán pártjának, a Fidesznek Európa-ellenes, burkoltan antiszemita és nyíltan nacionalista hangjaitól. Az ügyes jobboldali Orbán tekintélyelvű karizmája elhalványult, a következő választási fordulóban nincs esélye – vélte a szerző.

A Der Standard című liberális napilap Magyarország: kosár Orbánnak című cikkében adott hírt arról, hogy kudarcot vallott Orbán Viktornak az MDF-fel tartandó tárgyalásokra irányuló kísérlete. Kathrin Lauer tudósító Az ellenzéknek nincs közös jelöltje alcímmel megjelentetett beszámolójában megállapította: közvélemény-kutatók a szocialista-liberális koalíció győzelmét jósolják a második választási fordulóban.

A lap egy másik cikkében – ugyancsak Lauer – Magyarország Vasladyjeként mutatta be Dávid Ibolyát és politikai pályafutását. A Dávid asszony kikosaraz egy Góliátot című írás egyebek között kiemelte, hogy az MDF elnöke a hisztérikus magyar választási kampányban A normális Magyarországért jelszóval nyugvópont benyomását keltette. A választók joggal gondolhatták, hogy szalonképes konzervativizmust testesít meg a szélsőségességre hajlamos Orbánnal ellentétben. A tudósító szerint Dávid sikere kedvező Gyurcsány Ferenc számára, és a korábban megmosolygott MDF-elnök „politikai nehézsúlyúvá” vált.

A Die Presse című konzervatív napilap Dávid visszautasítja a Góliát Orbánt címmel számolt be arról, hogy az MDF elutasította a közös miniszterelnök-jelölt állítására vonatkozó Fidesz-ajánlatot. A híradásban egyebek között megállapították, hogy az MDF támogatása nélkül a jobboldal aligha kerül olyan helyzetbe, hogy a második fordulóban utolérje a szocialistákat és liberális szövetséges partnereiket.

Comments are closed.