Forrás: Magyar Hírlap

Tenisz

Czink Melinda vezetésével játszik a válogatott (fotó: MTI/AP – Bikasz Dasz)

A magyar női teniszválogatott tavaly Észtországot legyőzte, Bulgáriától, Dél-Afrikától és Luxemburgtól kikapott, így végül a tizenegyedik helyet szerezte meg a női csapat-világbajnokságnak számító Fed-kupa Euro-afrikai zónájának I. csoportjában.

A tavalyi ellenfelek most is ott lesznek a húsvétkor Plovdivban kezdődő sorozaton. Összesen tizenhét csapat küzd majd a helyezésekért négy csoportban, s közülük a rájátszás után a legjobb kettő kap majd lehetőséget arra, hogy júliusban a Világcsoport II. négy vesztesével, továbbá az amerikai és ázsiai zóna győztesével kiharcoljon négy helyet a másodosztály jövő évi küzdelmeibe.

Annak ellenére, hogy a plovdivi csoport lényegében a harmadosztálynak felel meg, néhány, a világ élcsoportjába tartozó játékos is pályára lép majd a különböző válogatottakban. A legelőkelőbben rangsorolt játékos a szlovák Daniela Hantuchova (16. a világranglistán), de mindössze egy hellyel marad el tőle a szerb Ivanovic (17.). Kettőjükön kívül még tizenkét játékos található a legjobb száz között – Arvidsson (svéd, 33.), Peer (izraeli, 35.), Smashnova (izraeli, 39.), Krajicek (holland, 55.), Laine (finn, 66.), Ani (észt, 67.), Pironkova (bolgár, 70.), A. Bondarenko (ukrán, 80.), Jakimova (fehérorosz, 84.), Kanepi (észt, 93.), Szavcsuk (ukrán, 97.) és Czink Melinda (99.).

A csapatok legjobb két játékosának összesített világranglista-helyezését figyelembe véve az izraeliek messze megelőzik a mezőnyt, őket az észtek, az ukránok, a hollandok és a fehéroroszok követik, Magyarország ebben a rangsorban a nyolcadik helyen áll. Ám a lebonyolítási rendszerből adódóan – a csapatmérkőzéseken két egyest és egy párost játszanak – egy jó játékos is eldöntheti a találkozó sorsát, de a párosoknak normál körülmények között óriási a jelentőségük.

Juhász Gábor, a magyarok kapitánya Czink Melinda mellett Nagy Kyrát (139.), Németh Virágot (480.) és az ifjúsági, világranglistán még nem szereplő Borsányi Csillát válogatta be. A tavalyi évben ifjúsági Grand Slam-versenyeken kitűnően szereplő Szávay Ágnes (263.) nem vállalta a játékot, egyéni viadalokon szeretne minél több pontot összegyűjteni, hiszen szponzorszerződése szerint a világranglistás helyezése határozza meg a támogatás mértékét. Lemondta a szereplést Gubacsi Zsófia (239.) és Kapros Anikó (275.) is, ők is egyéni versenyeken szeretnének pontokat gyűjteni. Juhász Gábor a nehézségek ellenére bízik a csapat jó szereplésében.

FG

Comments are closed.