Forrás: HVG

Orbán Viktor retorikájában túl magasra helyezte a mércét, hiba volt Mikola Istvánt jelölni miniszterelnök-helyettesének, és nem volt szerencsés a Budapest minisztérium felállításának ötlete sem – fejtette ki pénteki kommentárjában az erdélyi Krónika. Hasonlóképpen vélekednek szerb, osztrák és román lapok szerzői.

A napilap munkatársa, Benkő Levente úgy véli, a Fidesz az előző választásokhoz hasonlóan most is elkövetett néhány olyan hibát, amelyre a jelek szerint ráfizet. Retorikájában túl magasra helyezte a mércét, elképzeléseit, programját nem fogalmazta meg közérthetően. Nemcsak a szavazótáborához kellett volna szólnia, hanem elsősorban a bizonytalanokhoz – írja a szerző.

A kommentátor szerint ugyanilyen hiba volt Mikola Istvánt jelölni a Fidesz miniszterelnök-helyettesének. Hiszen a politikus volt egészségügyi miniszterként most reflektorfénybe kerülve támadások kereszttüzében áll, ráadásul az ő nevéhez kötik azt is, hogy az iskolában vissza kell állítani a körmösözést. Ez ellenhatást, ellenérzést váltott ki.

Legalább ekkora hibának tartja a cikkíró a Budapest minisztérium felállításának ötletét. Magyarországon ugyanis évszázados „hagyomány”, hogy minden Budapestről szól, a vidék pedig csak olykor bukkan fel. Maga a Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi felállítása is hiba volt, hiszen egyszerűen Magyarországban – és magyarságban – kellene már végre gondolkodni – írja Benkő Levente.

Nem aratott osztatlan sikert – véli a kommentátor -, az a választási klip sem, amely Orbán Viktor családját, illetve a családot mint a társadalom alapját jelentő intézményt népszerűsítette. Hiszen Magyarországon sokan elavult építménynek tekintik a családot, emiatt is függetlenként élnek, és ezen aligha akarnak vagy tudnak változtatni. A családot népszerűsítő klip láttán tehát igen sokan gondolhatják, számukra ez eleve elutasított vagy elérhetetlen minta, őket kizárja ez az üzenet.

Súlyos hibának tartja a szerző olyan, általa markánsnak és hasznosnak tekintett emberek háttérbe szorítását, mint Pokorni Zoltán vagy Németh Zsolt. Mindketten az emberek nyelvén beszélni, közvetlen közös nyelvezetet megfogalmazni képes politikusok, háttérben tartani őket több mint fényűzés – véli Benkő Levente, aki szerint a Fidesznek azon is el kell gondolkodnia, hogy a következő választáson Orbán Viktor helyett valaki mást indítson a miniszterelnöki tisztségért. „Egy új arc, egy új hang iránt talán jobban fel lehetne kelteni a szimpátiákat. Attól még, picit a háttérben maradva, Orbán is sokat tehet a Fideszért, a nemzetért” – állapítja meg a Krónika kommentátora.

A Gandul című román napilap pénteki rövid elemzésében azt írja: Orbán Viktor „már csak egy lépésre van a politikai haláltól”. A szerző – Galambos Éva szerint Orbánra most bumerángként üt vissza az évtizedes politika, amelynek keretében felőrölte a politikai paletta jobboldalán elhelyezkedő többi pártot, egyetlen jobboldali pólust akarva kialakítani, természetesen saját vezetése alatt.

Az elemző szerint az MDF és a Fidesz közötti törés is ez utóbbi párt „aláásási” politikájának a következménye. Csakhogy Orbán ráébredt: Dávid Ibolya személyében erőteljes ellenféllel van dolga, akinek sikerült nem csupán elkerülnie a kisgazdák sorsát, de saját erejéből jutott be a parlamentbe – olvasható a Gandul kommentárjában.

Ausztria: Profil, Der Standard

A Profil című osztrák hírmagazin szerint Orbán Viktornak nincs esélye az országgyűlési választások következő fordulójában. A független hetilap pénteki számának vélemény rovatában Georg Hoffmann-Ostenhof egy egész oldalon elemezte a magyarországi és az olaszországi parlamenti választásokat, a fiatalok franciaországi tüntetéssorozatát, valamint a bevándorlók egyesült államokbeli tömegrendezvényeit. A szerző szerint az idei húsvét után a világ már nem úgy néz ki, mint korábban. Összefoglalásként egyebek között megállapította, hogy két populista is vereséget szenvedett: Orbán Viktor kudarcot vallott Magyarországon, ahogyan Silvio Berlusconi Olaszországban.

A szerző kifejtette, a húsvét előtti események sorában a magyar választások keltették a legkisebb nemzetközi figyelmet, ám ezeknek mégis nagy a jelentőségük. Magyarországon a kommunizmus bukása óta ugyanis most először kapott megerősítést egy kormány a választásokon, mert eddig minden kormányt – akár bal-, akár jobboldali volt – hivatali idejének a lejárta után a pokolba küldtek a választók.

Ezúttal azonban a magyarok második esélyt adtak egy baloldali-liberális kormánynak, a jobboldali-populista Orbánt pedig kikosarazták. A gazdasági nehézségek ellenére a magyarok nem hagyták magukat elcsábítani Orbán pártjának, a Fidesznek Európa-ellenes, burkoltan antiszemita és nyíltan nacionalista hangjaitól. Az ügyes jobboldali Orbán tekintélyelvű karizmája elhalványult, a következő választási fordulóban nincs esélye – vélte a szerző.

A Der Standard című liberális napilap Magyarország: kosár Orbánnak című cikkében adott hírt arról, hogy kudarcot vallott Orbán Viktornak az MDF-fel tartandó tárgyalásokra irányuló kísérlete.

Kathrin Lauer tudósító Az ellenzéknek nincs közös jelöltje alcímmel megjelentetett beszámolójában megállapította: közvélemény-kutatók a szocialista-liberális koalíció győzelmét jósolják a második választási fordulóban. A lap egy másik cikkében – ugyancsak Lauer – Magyarország Vasladyjeként mutatta be Dávid Ibolyát és politikai pályafutását. A Dávid asszony kikosaraz egy Góliátot című írás egyebek között kiemelte, hogy az MDF elnöke a hisztérikus magyar választási kampányban A normális Magyarországért jelszóval nyugvópont benyomását keltette. A választók joggal gondolhatták, hogy szalonképes konzervativizmust testesít meg a szélsőségességre hajlamos Orbánnal ellentétben. A tudósító szerint Dávid sikere kedvező Gyurcsány Ferenc számára, és a korábban megmosolygott MDF-elnök „politikai nehézsúlyúvá” vált.

A Die Presse című konzervatív napilap Dávid visszautasítja a Góliát Orbánt címmel számolt be arról, hogy az MDF elutasította a közös miniszterelnök-jelölt állítására vonatkozó Fidesz-ajánlatot. A híradásban egyebek között megállapították, hogy az MDF támogatása nélkül a jobboldal aligha kerül olyan helyzetbe, hogy a második fordulóban utolérje a szocialistákat és liberális szövetséges partnereiket.Szerbia: Politika, Tanjug

Szintén Dávid és Góliát harcához hasonlítja a Politika című belgrádi napilap pénteki írásában a két magyar ellenzéki párt elnökének vitáját a magyarországi képviselőházi választás két fordulója között.

Srdjan Basic, a Tanjug belgrádi hírügynökség budapesti tudósítója a lapban közzétett elemzésében rámutat arra, hogy három nappal a választás első fordulója után váratlan fordulatok történtek, a legnagyobb meglepetés pedig az volt, hogy a Fidesz-MPSZ „megkérdőjelezhetetlen vezetője”, Orbán Viktor kész visszavonni jelöltségét a miniszterelnöki posztra. A volt magyar kormányfő – „akit sokan azzal vádolnak, hogy elvakítja az újbóli uralkodás iránti vágy” – azután határozta el magát a meglepő gesztusra, hogy megkapta Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) elnökének levelét, amelyben az elnökasszony arról tájékoztatott, hogy milyen feltételek mellett lehetséges a két jobboldali párt együttműködése. A lap szerint a „kis” MDF elfogadhatatlan feltételek elé állította „nagy” Fideszt.

„Az északi szomszédunknál történ legújabb események a politikai porondon megerősítik, hogy forog a szerencsekerék. A jelképesnek felfogható politikai hurok Dávid asszony nyaka körül volt, mivel lemondott volna, ha az MDF nem éri el az ötszázalékos küszöböt, most pedig átkerült Orbán nyakára, jóllehet a Fidesz pártlistán megszerezte a választók 42 százalékának szavazatát. Úgy látszik azonban, hogy ez nem elegendő a jelenlegi ellenzék végleges diadalához, ezért Orbán kétségbeesett lépésre szánta el magát” – írja Srdjan Basic.

A cikk szerzője részletesen ismerteti az MDF követeléseit a Fidesz-program egyes tételeinek visszavonásáról. Basic szerint a válasz helyett Orbán felajánlotta, hogy nem ő lesz miniszterelnök-jelölt, hanem valaki más, aki képes egyesíteni a jobboldalt és rendezni az ország pénzügyi helyzetét. „Dávid” újabb levelében azzal válaszolt „Góliátnak”, hogy „ismét a hatalomról és pozíciókról” beszél, és nem segít rajta az, „ha az utolsó pillanatban elhagyja a süllyedő hajót, és a felelősséget áthárítja másra”.

Orbán Viktor szerint ajánlata a lehető legnagyobb gesztus, amely európai demokráciában lehetséges, és nem lehet visszavonni olyan pártprogramot, amelyet kétmillió szavazó támogatott. „Ez a legújabb magyarázat sem ingatta meg Dávid Ibolyát. Elkötelezett maradt eszméi iránt…” – írja Basic, rámutatva arra, hogy akik eddig „magyar vasladynek” nevezték az MDF elnökét, ezután is feljogosítva érezhetik magukat e minősítés használatára.

MTI

Comments are closed.