Forrás: Magyar Hírlap

A tartós közel-keleti béke érdekében George Bush amerikai elnök feloldotta a vonatkozó jogszabályi korlátozásokat

A pénzügyi segítség megvonása sem kényszeríti arra a Hamaszt, hogy lemondjon az erőszakról és elismerje Izraelt – közölte Iszmail Hanije kormányfő.

A tartós közel-keleti béke érdekében George Bush amerikai elnök feloldotta a vonatkozó jogszabályi korlátozásokat és lehetővé tette, hogy a Hamasz-vezetésű Palesztin Hatóság (PH) továbbra is fenntarthassa washingtoni képviseleti irodáját.

Az Egyesült Államok a január 25-dikei választásokat megnyert Hamaszt terrorszervezetnek tekinti, emlékeztetett jelentésében az AP amerikai hírügynökség. Emiatt a Bush-kormányzat nem is vette fel a kapcsolatot az új palesztin kabinettel. A PH washingtoni képviseletét azonban hasznos kommunikációs csatornának tekinti Mahmud Abbasz elnök felé – magyarázta Ken Lisaius fehér házi szóvivő a döntést.

Amennyiben Bush nem oldotta volna fel az 1987-es terrorizmusellenes törvényből fakadó jogszabályi korlátozásokat, a hatóságoknak meg kellett volna tiltaniuk az iroda működését, az amerikai bankoknak pedig zárolniuk kellett volna a PH bankszámláit.

Ugyancsak az Egyesült Államok volt az, amelyik – szokás szerint – meggátolta az ENSZ Biztonsági Tanácsában annak a nyilatkozatnak az elfogadását, amely Katar javaslatára nyomást gyakorolt volna Izraelre a palesztin célpontok elleni katonai műveletek leállítása érdekében. John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet szerint a nyilatkozattervezet még három napi intenzív tárgyalássorozat után is „méltánytalanul bíráló hangnemet ütött volna meg Izraellel szemben”, ily módon nem lett volna tisztességes – idézte a Haarec internetes kiadása.

Nyomás nem csupán Izraelre, hanem a palesztin kormányzatra is irányul: a Hamasz vezette kabinettől az Egyesült Államok és az Európai Unió is megvonta az anyagi támogatást. A kormány azonban nem hátrál meg, s a „zsarolás” hatására sem hajlandó lemondani az erőszakról, elismerni Izraelt és ez eddig megkötött szerződéseket, közölte Iszmail Hanije a pénteki ima után. „A palesztin nép nem adja fel a kormányt, bármekkora áldozatot kell is hoznia. Elleszünk són és olajbogyón is” – közölte a kormányfő a Jediot Ahronot tudósítása szerint. A Hamasz internetes oldalakon és arab hírtelevíziókban kezdett pénzgyűjtő kampányt.

Hanije elmesélte, hogy egy iskolás gyerek is felajánlotta csekélyke zsebpénzét a Palesztin Hatóság megsegítésére: „ez a húsz sékel (960 forint) erősebbé tesz minket egy kősziklánál”, és világos üzenetet küld az EU-nak, az Egyesült Államoknak és Izraelnek. Kijelentette, hogy kormánya ki fogja tölteni négyéves mandátumát, és végrehajtja, amit ígért.

MH

Comments are closed.