Forrás: Magyar Hírlap

Rövid időre hatalmába kerítette palesztin fegyveresek egy csoportja a kormányzat háromemeletes épületét a ciszjordániai Ramallahban

Internetes oldalakon és arab televíziókban kezdett pénzgyűjtési kampányba a Hamasz-kormány, amely képtelen finanszírozni működését; tegnap emiatt fegyveresek egy csoportja elfoglalta a kabinet ramallahi épületét.

Rövid időre hatalmába kerítette palesztin fegyveresek egy csoportja a kormányzat háromemeletes épületét a ciszjordániai Ramallahban. Így tiltakoztak az ellen, hogy a Hamasz vezette kabinet nem teljesíti anyagi és egyéb követeléseiket – jelentette az AP amerikai hírügynökség palesztin biztonsági forrásokra hivatkozva.

A mintegy húsz fegyveres a Mahmud Abbasz elnök vezette Fatah fegyveres szárnyához, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjaihoz tartozik. Néhányan közülük behatoltak az épületbe, míg több társuk a környéken foglalt el állásokat. A helyszínre érkező palesztin rendőrök végül egy óra múltán távozásra bírták őket. A brigádok fegyveresei reggel hatalmukba kerítették a közlekedési minisztérium épületét is, távozásra kényszerítve az alkalmazottakat.

A Hamasz nem csupán a Fatah fegyvereseinek anyagi követeléseit nem tudja teljesíteni, de nem tudja fizetni a kormányzat mintegy 140 ezer alkalmazottját sem, márpedig ők tartják el a lakosság egyharmad részét. A Palesztin Hatóság finanszírozását az Európai Unió és az Egyesült Államok is felfüggesztette mindaddig, amíg a Hamasz nem mond le Izrael megsemmisítéséről és az erőszakról. A mozgalom ezért most az arabokhoz fordult segítségért: internetes oldalakon és arab hírtelevíziókban kezdett pénzgyűjtési kampányba – írta internetes kiadásában a Haarec. A kampányt az Arab Liga szponzorálja, ami azért különösen érdekes, mert több arab ország is elutasítja a Hamasz-kormány segélyezését. Mahmud Zahar palesztin külügyminiszter pénteken öt országot érintő körútra indul, de az izraeli napilap értesülése szerint legalább kettőben – Jordániában és Egyiptomban – visszautasításra számíthat. Az arab és muszlim államok eddig inkább csak szóban vállaltak szolidaritást a január 25-i választáson hatalomra került mozgalommal, pénzt nemigen küldtek neki.

MH

Comments are closed.