Forrás: Népszava

Koltai Lajos lesz a rendezője az amerikai Focus Features stúdió Evening (Este) című legújabb játékfilmjének, adta hírül címoldalán a Hollywood Reporter című ismert szaklap. A szerződést aláírták, az előkészületek megkezdődtek, a színhely megvan, a szereplőválogatás folyik. Koltai az első magyar, aki Amerikában, egy stúdiótól kap megbízást angol nyelvű játékfilm rendezésre.

-A lehetőségeket a Sorstalanság című film nyitotta meg előttem – mondja Koltai Lajos. – Minden annak köszöhető, hogy a film ismeretében a tárgyalópartnerek előtt világos, mit akarok, hogyan irányítom a színészeket, milyen jellegűek a törekvéseim. Amerikában nagyon szép pályát futott be a film, különböző fesztiválokon szerepelt – legutóbb az Oregon államban lévő Ashlandi Független Filmfesztiválon nyert fődíjat -, számos nagyvárosban játszották Philadelphiától San Franciscóig, s ma is sok helyütt látható. Európában nemsokára Londonban lesz premierje, azután Párizs következik.

Már a Sorstalanság torontói vetítését követően Koltai különböző ajánlatot kapott ügynökségektől, ezúttal mint rendező. Korábban operatőrként már volt kint képviselete, hiszen számos amerikai filmet fényképezett, rendezői menedzselésére végül „egy ambiciózus, kitartó és biztos ízlésű ügynök” ajánlatát fogadta el, aki pontosan értette, milyen jövőbeli elképzelései vannak a Sorstalanság rendezőjének. Koltai képviselete külön ragaszkodott hozzá, hogy a filmet minél több színésznek mutassák meg, hogy lássák, hogyan dolgozik a rendező a szereplőivel, milyen teljesítmények születnek a vezetése alatt.

-Elkezdtek érkezni hozzám a forgatókönyvek a menedzseremtől. Azt New Yorkban jó előre tisztáztuk egy komoly megbeszélésen az ügynökség vezetőivel, hogy milyen jellegű film áll hozzám közel. Elmondtam például, akciófilmmel rám ne számítsanak, nem az én műfajom, nem is értek hozzá. A Sorstalanság ismeretében nem volt szükség túl sok magyarázatra, amikor azt mondtam, az embermesék állnak hozzám közel, embermeséket akarok filmre vinni.

Koltai jó ideig olvasta a hozzá eljuttatott forgatókönyveket, mint mondja, volt köztük egész jó is, de a döntő pillanat akkor jött el, amikor jött a telefon, azonnal vegye elő az Evening (Este) című forgatókönyvet, mert egy stúdió, a Focus Features komoly érdeklődést mutat iránta a Sorstalanság alapján.

-A Focus Features a Universalon belül működő stúdió, az idei Oscar-jelöltek és díjazottak között három filmjük is szerepelt. Náluk készült Ang Lee rendezésében a Brokeback Mountain, ők jegyzik a Büszkeség és balítélet nemrég nálunk is bemutatott moziváltozatát, és Az elszánt diplomatát is, amelyben Rachel Weisz kapott díjat. Az Este érdekes és szép történet, a forgatókönyvét az a Michael Cunningham írta, akit az Órák című regénye és a belőle készült film forgatókönyve világszerte híres íróvá tett. Az Este című regény, amely a forgatókönyv alapjául szolgált, Amerikában bestseller volt, s az a Susan Minot a szerzője, aki a Lopott szépség forgatókönyvét írta Bernardo Bertoluccinak. Elég jó nevek, ugye? A menedzserem annyit mondott telefonon, szeretné, ha három nap múlva beszélnék a stúdió főnökeivel, milyennek képzelem el a történetet mozivásznon. Az a következő telefonbeszélgetés olyan volt, mint egy színházi előadás. Én innen Budapestről előadtam azt, hogy mit gondolok a leendő filmről, szerintem mi az üzenete, milyennek képzelem el vizuálisan és milyen szereposztásra gondolok. Amerikában, a vonal másik végén öten-hatan hallgattak, egyetlen szó nélkül. Tudtam, hogy el kell őket varázsolnom, tényleg úgy, mint egy színházi előadáson.

Koltai rövid időn belül már úgy utazott New Yorkba, mint az Este című film leendő rendezője, aláírták a szerződést, ahogy kell, s egyúttal Koltai meg is nézte a színhelyet is. A történet majd Road Islanden játszódik, ahol a gazdag famíliák Versailles-méretű palotái sorakoznak.

-Az Este története bonyolult emlékezés-technikára épül, különböző idősíkok adják ki a szerkezetetét. Egy idős asszony a halálos ágyán végiggondolja az életét. Igazi embermese. Arról a küzdelemről szól, amit az ember a biztonságáért folytat. Mindenáron valakihez akar tartozni, mert azt hiszi, akkor biztonságban lesz, de közben rossz döntéseket hoz. Ezekkel a rossz döntésekkel együtt kell végigélnie az életét, s a halálos ágyán azokat a jó pillanatokat próbálja visszaidézni az életéből, amelyek arról szólnak, hogy valamit létrehozott a világban.

Az első verzió szerint hamarosan kezdeni kellene a forgatást, az időpont azonban eltolódott, a szereposztás még függőben van. A színészeknek egytől-egyig megmutatják a Sorstalanságot, hogy pontosan tudják, hogyan dolgozik színészeivel a rendező. Itthon híre ment, hogy tán Meryl Streep lánya kapná a főszerepet, ha a mama elvállalja az öreg hölgy szerepét, de ez egyelőre függőben maradt. Közben Koltai találkozott Vanessa Redgrave-vel, aki a Sorstalanságot látva szívesen dolgozna együtt a magyar rendezővel. A kérdés, ki lehet Vanessa filmbeli fiatalkori megfelelője.

-Keressük a szereplőket, a stúdió adott rá időt. Az viszont az első pillanattól biztos, hogy a filmet Pados Gyula fényképezi majd. Vizuálisan kifejezetten izgalmas lehetőség, ahogy az idősíkokban csúszunk ide-oda. Szép emberi történet, egy nagy utazás. Ha arra gondolok, hogy elsőre egy ilyen filmre kaptam lehetőséget Amerikában, akkor úgy érzem: ez egy csoda.

Bársony Éva

Comments are closed.