Forrás: Népszava

Holtpontra jutottak a tárgyalások a Lety u Písku-i egykori roma koncentrációs tábor helyén lévő sertésvágóhíd eltávolításáról a cseh kormány és a vágóhíd vezetése közt.

A Lety u Písku-i vágóhíd ügyét – amely már több mint tíz éve húzódik – a jelenlegi cseh kormány sem fogja megoldani, pedig a jelenlegi miniszterelnök megígérte a romáknak az egykori roma koncentrációs tábor helyén lévő sertésvágóhíd eltávolítását – jelentette a Roma Sajtóközpont. A cseh gazdasági miniszter egy stratégiát is kidolgozott, amely nem zárta ki azt sem, hogy a kormány nyomást gyakoroljon a vágóhíd vezetőire.

A tárgyalások azonban holtpontra jutottak, a feleknek nem sikerült megegyezniük. Jiri Paroubek miniszterelnök bevallotta: az ügyet már csak az új kormány tudja megoldani. A csehországi roma holokauszt kártérítésével foglalkozó bizottság vezetője, Cenek Ruzicka úgy vélte: a kormány eddigi aktivitása csak egy külföldre irányuló „gesztus” volt. A csehországi politológusok szerint a vágóhíd eltávolításával kapcsolatos tárgyalások azért fulladtak kudarcba, mert közelednek a választások, és a kormányzó szociáldemokraták (CSSD) szerint a vágóhíd elleni harc inkább ártana nekik a kampányban. Jan Bures politológus, a prágai Károly egyetemről azt nyilatkozta: a cseh társadalom egy része ellenérzéssel viseltetik a romákkal szemben, és ha a CSSD több százmilliót adna a vágóhíd eltávolítására, sok szavazatot veszítene. Szakértők szerint a vágóhíd áthelyezése legkevesebb háromszázmillió koronába, azaz több mint két milliárd forintba kerülne.

Beperli Csehországot az európai emberi jogi bíróságon Strasbourgban a kórházi ketreces ágyak használata miatt a budapesti székhelyű Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezet, amely a szellemi és értelmi fogyatékkal élő emberek jogait védi. „Úgy döntöttünk, hogy bíróság elé visszük az ügyet és jogvitát kezdeményezünk arról, hogy a ketreces ágyak használatával Csehországban megsértik az emberi jogokat” – nyilatkozta csütörtökön Prágában David Záhumensky, az MDAC csehországi képviselője. Megjegyezte: a per célja, hogy precedenst teremtsen a ketreces ágyak kórházakban és szociális, illetve pszichiátriai intézetekben való használata terén.

A MDAC már két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet arra, hogy a Csehországban és néhány más volt kommunista országban ketreces ágyakat használnak a szellemi és értelmi fogyatékkal élő személyek kórházi vagy intézeti kezelésekor, ami szerinte az emberi jogok súlyos megsértése, és ezért elfogadhatatlan gyakorlat. Míg például Magyarországon vagy Szlovákiában időközben ez a gyakorlat megszűnt, addig Csehországban továbbra is fenntartják – mutatott rá az MDAC. „Olyan helyeket találtunk, ahol hónapokra, sőt évekre ketrecekbe zárják a betegeket” – mondta az Aktuálne.cz cseh internetes hírlapnak Oliver Lewis, az MDAC főnöke, aki munkatársaival együtt az utóbbi hónapokban több csehországi kórházat és intézményt is felkeresett. Lewis szerint az a korábbi felhívás, hogy a ketreces ágyak használatát szüntessék meg, Csehországban nem talált meghallgatásra.

A cseh illetékesek és egészségügyi szakértők megosztottak a kérdésben. Míg a munkaügyi és népjóléti minisztérium közleménye azt állítja, hogy a ketreces ágyak alkalmazása ma már gyakorlatilag alig létezik, addig a konkrétan érintett pszichiátriai intézetek vezetői és alkalmazottai szerint bizonyos esetekben ettől nem lehet eltekinteni, mégpedig úgy a beteg, mint környezetének biztonsága érdekében. Zdenek Skromach munkaügyi és népjóléti miniszter az újabb bírálatokra reagálva bejelentette, hogy mindenképpen újra felülvizsgálják a mai gyakorlatot. Népszava-összeállítás

Comments are closed.