Forrás: Népszava

A palesztinok a Közel-keleti kvartett – az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ – képviselőihez fordulnak és nemzetközi konferencia összehívását javasolják, amely George W. Bush amerikai elnök “útiterve” szellemében előmozdítaná a békefolyamatot – közölte Szaeb Erakat, a béketárgyalásokért felelős palesztin vezető. Hozzáfűzte, hogy “a palesztinok bármely izraeli miniszterelnökkel hajlandóak tárgyalni”. A palesztinok részéről a tárgyalásokat Mahmúd Abbász elnök vezetné és nem a Hamász-kormány képviselői.

A Hamász időközben az arab és az európai sajtóban hirdetéseket tett közzé, amelyekben adományokat kér az arab országok polgáraitól, hogy fenntarthassa a Palesztin Hatóságot. Omar Abdel Razek palesztin pénzügyminiszter tegnap Gázában kijelentette, ha a kormány nem tudja kifizetni a 130 ezer állami alkalmazott fizetését, “szomáliai állapotok uralkodhatnak el” a palesztin területeken és ez biztosan az erőszakos cselekmények számának növeléséhez vezet. Ugyanakkor Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök “súlyos hibának” minősítette a Palesztin Hatóságnak nyújtott segélyek felfüggesztését és felszólította az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, “ne büntessék a palesztin népet demokratikus választásáért”. Kairóban közölték: az egyiptomi vezetők “elfoglaltságuk miatt” nem tudják fogadni Mahmud a-Zahar palesztin külügyminisztert, akinek kairói látogatását emiatt elhalasztották. Ezzel szemben Hoszni Mubarak elnök biztonsági tanácsadója, Omar Szulejman, rövidesen a palesztin területekre látogat és megpróbál közvetíteni a palesztinok és Izrael között az áruforgalom rendezése ügyében. A gyakori határelzárások miatt súlyos élelmiszerhiánytól szenved a palesztin lakosság a gázai övezetben. Egyiptom megígérte, hogy igyekezni fog könnyíteni a helyzeten.

Izraelben súlyosabb biztonsági események nélkül zajlott le a zsidó húsvét – a peszah – első napja. Megerősítették a biztonsági ellenőrzést a zsinagógák és a népszerű kirándulóhelyek körül, miután több mint 70 hírszerzési jelentés érkezett állítólag tervezett merényletekről és terrorista akciókról. Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.