Forrás: hirszerzo.hu

2006. április 12. 18:00

A világhírű karmester és zongoraművész, Daniel Barenboim megelégelte a hivatalos intézményekben hallgatható háttérzenét, és úgy döntött világméretű kampányt indít ellene.

A Muzak, mely a music és a kodak szavak összetételéből származik, a húszas években szültetett. Először liftekben alkalmazták, az utasok megnyugtatása végett, a negyvenes években pedig több cégnél is bevezették a termelés növelése érdekében. A 63 éves, argentin származású izraeli muzsikus elmondta, hogy felháborítónak tartja, mennyi esetben hallgatunk kontrollálatlan, nem saját magunk által választott zenét. Holott véleménye szerint az „aktív zenehallgatás abszolút alapvető fontosságú”.

A chicagói szimfonikusok igazgatója szerint a zenét nem lenne szabad gondolatok, érzések, és attitűdök manipulálására használni. A Muzak, mely nem csak a háttérzene angol elnevezése, de egy brit cég neve is, mely ilyen típusú szolgáltatást nyújt, nem ért egyet Barenboimmal. Michelle Coylar-Cooper, a Muzak komolyzenei szakértője visszautasítja azt a vádat, hogy ők lennének a felelősek a zene „idiotizálásáért”.

David Hargreaves, a londoni Roehampton Egyetem zeneterapeutája szerint az a lényeg, hogy a háttérzene milyen célt szolgál. Úgy véli, a zenének nem csak esztétikai értéke van, hanem társadalmi, kognitív és érzelmi is. Ezért aztán egyre több ember használja hangulatai kifejezésére, vagy épp megváltoztatására.

A Shake rovat híreit a Spicy Press Hírügynökség szolgáltatja.

Comments are closed.