Forrás: Magyar Hírlap

Zene

A 20. századi zenetörténet ritkán hallható remekműve, Leonard Bernstein III. (Kaddis) szimfóniája hangzik el ma este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén. Bernstein 1963-ban keletkezett, majd 1977-ben átdolgozott művét a zsidó vallás gyászimája ihlette. A judaizmus tanítása szerint a kaddis nem a lelkekért szóló imádság, hanem annak a kifejezése, hogy a gyászoló fájdalma ellenére sem veszítette el istenhitét. A koncert további részében Rossini Semiramis-nyitánya és Beethoven C-dúr zongoraversenye hangzik el; az esten közreműködik Ingrid Fliter argentin zongoraművész, Szabóki Tünde énekművész, Mervon Mehta kanadai színész, valamint a Nemzeti Énekkar és a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Lawrence Foster (kis képünkön) vezényletével. A Nemzeti Filharmonikusok ebben a hónapban még egy Bernstein-produkcióra készülnek: április 27-én a Halil című darabot játsszák, Bálint János szólójával.

A ma esti koncert világszerte elismert karmestere, Lawrence Foster Romániából bevándorolt zsidó család gyermekeként, Los Angelesben született 1941-ben. A két legendás dirigens, Bruno Walter és Karl Böhm egykori növendéke hosszú pályafutása alatt Jeruzsálemben, Berlinben, Barcelonában, Lisszabonban és több amerikai városban töltött be fontos zeneigazgatói posztot. Foster nevéhez fűződik Paul McCartney Standing Stone című oratóriumának világpremierje is. A Beethoven-zongoraverseny szólistája, Ingrid Fliter – aki fiatal kora ellenére nemzetközi zenei díjak kitüntetettje és rangos fesztiválok állandó vendége – már többször járt Budapesten: a tavalyi évadban Chopin f-moll zongoraversenyét játszotta a Nemzeti Filharmonikusokkal.

Különlegesnek ígérkezik a Budapesti Fesztiválzenekar holnapi és szombati hangversenye is, amelynek műsorán a 20. század második felének két fontos magyar kompozíciója – Mihály András: Gordonkaverseny, Kurtág György: Sztélé -, valamint az osztrák késő romantikus szerző, Anton Bruckner IX. szimfóniája hangzik el, Perényi Miklós csellóművész közreműködésével, Fischer Iván vezényletével. Kurtág György meglehetősen későn, 1994-ben (68 évesen) írta első igazi zenekari művét; a Sztélé harmadik tétele a Mihály András emlékére írt Kurtág-zongoradarabnak a meghangszerelt változata.

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Rossini, Beethoven, Bernstein művei

Ma – 19.30

Budapesti Fesztiválzenekar

Mihály András, Kurtág György és Bruckner művei

Holnap és szombaton – 19.45

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Bp. IX., Komor Marcell u. 1.)

Retkes Attila

Comments are closed.