Forrás: Magyar Hírlap

„Rossz irányba tett lépés”

Éles nemzetközi bírálatot váltott ki Irán bejelentése a sikeres urániumdúsításról. Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője tegnap Teheránba utazott – igaz, a látogatás előre be volt tervezve.

„Rossz irányba tett lépésnek” minősítette Washington a sikeres iráni atomdúsítást. Mahmud Ahmedinedzsad iráni elnök kedden jelentette be, hogy az ország belépett az atomhatalmak klubjába, csatlakozott a nukleáris technológiával rendelkező országok csoportjához, miután sikeres urániumdúsítási kísérleteket hajtott végre. Iránnak első ízben sikerült 3,5 százalékos urániumot dúsítania, a művelethez 164 centrifugát használtak fel.

Dúsítotturánium-mintát emelnek magasba iráni táncosok (fotó: Reuters)

A teheráni atomenergetikai hivatal helyettes vezetője, Mohammed Szaidi tegnap bejelentette, hogy bővíteni akarják a programot, ipari szintűre kívánják fejleszteni az urániumdúsítást a natanzi nukleáris kísérleti központban. Teherán értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) arról, hogy 2006 végéig háromezer centrifugát terveznek üzembe helyezni Natanzban, és a későbbieken ezt a mennyiséget 54 ezerig kívánják növelni – idézte Szaidit az AP amerikai hírügynökség. Szaidi szerint ez a centrifugamennyiség képes lenne annyi dúsított urániumot termelni, amely ellátna fűtőanyaggal egy olyan, ezer megawattos teljesítményű erőművet, mint amilyent jelenleg Oroszország épít Iránban.

Az Egyesült Államok mellett az Európai Unió és Oroszország is bírálta Teheránt, igaz, Szergej Lavrov külügyminiszter óva intett az elhamarkodott következtetések levonásától, és megismételte meggyőződését, hogy az iráni atomproblémát nem lehet erővel megoldani. Erre hívta fel a figyelmet Kína ENSZ-nagykövete, Vang Kuang-ja is.

Lavrov emlékeztetett arra is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség nem tud arról, hogy Irán fenyegetést jelentene az atomsorompó-rendszerre, és a NAÜ folytatja az ezzel kapcsolatos nyitott kérdések tisztázását. Ezt a célt szolgálja Mohamed el-Baradei főigazgató tegnap kezdődött iráni vizitje. Noha a látogatásról korábban határoztak, az AP szerint a bejelentést nem véletlenül időzítették ekkorra: Teherán valószínűleg kész tények elé akarta állítani Baradeit, bizonyítva, hogy nem lehet már leállítani a programot. Ezt fogalmazta meg Haszan Firuzabadi tábornok, a fegyveres erők vezérkari főnöke is, aki az ISNA hírügynökség szerint kijelentette: a Nyugat nem képes az atomprogramhoz szükséges tudást elvenni Irántól.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem erősítette meg, hogy Irán valóban sikeresen dúsított urániumot. Ám még ha ez igaz is, szakértők szerint akkor is évekbe telhet, mire az iszlám köztársaság képes lesz nukleáris fegyver gyártására – írta tudósításában a Reuters.

Izrael ismét arra figyelmeztetett, hogy a teheráni atomprogram „veszélyt jelent az egész szabad, demokratikus világra”. Dan Haluc vezérkari főnök a hadsereg rádiójában a Haarec szerint azt mondta, hogy Iránnak nem is Izrael az első számú célpontja, és még van idő arra, hogy diplomáciai megoldást találjanak a problémára.

MH

Comments are closed.