Forrás: Népszava

A város napján ünnepi közgyűlést tartott Debrecen önkormányzata abból az alkalomból, hogy I. Lipót magyar király 312 évvel ezelőtt április 11-én adományozta a városnak azt a kiváltságlevelet, amelyben Debrecent szabad királyi városi rangra emelte. A hagyományosan ezen a napon adományozott Debrecen Város Díszpolgára címet az idén Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök, illetve Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke vehette át. Pro Urbe díjat kapott Fodor András római katolikus püspöki helynök és Halmos Sándor, a Debreceni Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója. A Debrecen Város Mecénása díjat György Zoltán, a DH-Szerviz Kft. ügyvezető igazgatója és Miskolczi István építőipari vállalkozó érdemelte ki. (MTI)

Közös iskolafelújítás Tatán

Elkezdődött a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat fenntartásában működő, de városi ingatlanban lévő tatai Eötvös József Gimnázium főépületének 54 millió forintos rekonstrukciója, a beruházást regionális források mellett a városi és a megyei önkormányzat közösen finanszírozza – közölte a megyei közgyűlés elnöke. Agócs István elmondta: a két érintett önkormányzat első alkalommal osztotta meg a költségeket fele-fele alapon. Az épület homlokzatának felújítása és részleges tetőrekonstrukciója várhatóan júniusra fejeződik be. A beruházást 29,5 millió forinttal támogatta a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, a megyei és a városi önkormányzat a 24,5 milliós pályázati önrész biztosítására vállalt egyenlő arányú kötelezettséget. (MTI)

Újpesté a Petőfi laktanya fele

Újpest önkormányzatának tulajdonába kerül az egykor a flottillának is helyet adó Petőfi laktanya egy része. Az öt éve üresen álló hadibázis jövőjéről, értékesítéséről a kerület, valamint a Magyar Honvédség közösen dönthet. Zelles Sándor, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatója valamint Derce Tamás, Újpest polgármestere Kiss Péter kancelláriaminiszter, a térség országgyűlési képviselőjének jelenlétében aláírta a terület közös hasznosításáról szóló megállapodást. A mintegy 10 hektáros ingatlant felerészben kapja meg a kerület, a fennmaradó rész pedig továbbra is állami tulajdon marad. Derce Tamás közölte: az ingatlant a két tulajdonos együtt értékesíti majd. (MTI)

Diszkriminált a MÁV

Nem vagyoni kártérítést köteles fizetni két, létszámleépítés miatt elbocsátott roma munkavállalójának a MÁV Zrt., a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság jogerős ítélete szerint ugyanis a vasúttársaság hátrányos megkülönböztetést alkalmazott velük szemben – közölte Szabó József, a bíróság szóvivője. A MÁV-nak fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie. A létszámleépítéskor a karbantartók közül valamennyi roma származású dolgozó utcára került, közülük ketten a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához (NEKI) fordultak segítségért. Iványi Klára, a NEKI munkatársa szerint olyanok maradhattak munkaviszonyban, akik szarvasmarha-tenyésztő illetve bútorasztalos képesítésűek, és mindössze kétéves munkaviszonyuk volt, miközben a panasszal élők évtizedes munkaviszonnyal és szakképzettséggel rendelkeztek. (MTI)

Elfogadta költségvetését az egyetem

Nagy többséggel elfogadta a Szegedi Tudományegyetem szenátusa az intézmény 48,9 milliárd forintos főösszegű költségvetését – közölte a rektor. Szabó Gábor elmondta: az egyetem oktatási tárcától kapott támogatása 2006-ban 16,412 milliárd forint. Nem volt egyszerű a büdzsé megalkotása, mivel a hazai felsőoktatás finanszírozása nagyon hektikusan változik – mutatott rá Szabó. Szerinte a jelenlegi normatív finanszírozási rendszer kicsit idejét múlt, kiszámítható és stabil gazdálkodás csak pontos és előre tervezhető finanszírozás esetén várható el a felsőoktatási intézményektől. (MTI)

Comments are closed.