Forrás: Index

Index/MTI

Tartósan alkalmatlannak nyilvánították hivatala ellátására Ariel Saron izraeli kormányfőt. A kabinet döntése péntek éjfélkor lép életbe.

Tartósan alkalmatlannak nyilvánították hivatala ellátására a január 4-i agyvérzése óta kómában lévő Ariel Saron izraeli kormányfőt, közölte kedden az izraeli kormány. Saront várhatóan a jeruzsálemi Hadasza Ein Kerem kórházból átszállítják egy hosszú távú ápolásra alkalmas intézménybe.

A kabinet tagjai az azóta ideiglenes kormányfőként tevékenykedő Ehud Olmertet nevezték ki ügyvezető miniszterelnökké a keddi ülésen. A változásnak Olmert tényleges hatásköre szempontjából nincs jelentősége, feladatköre ugyanaz marad, mint amit az utolsó három hónapban is ellátott.

Olmert a bizalmat megköszönve közölte, hogy az új kormány megalakítását tűzte ki elsődleges céljául. Ő vette át már korábban a Saron alapította Kadima párt vezetését, amely március 28-án megnyerte az izraeli parlamenti választásokat, de mivel nem szerzett abszolút többséget, várhatóan koalíciós kabinet alakul majd.

A kabinet döntése hivatalosan péntek éjfélkor lép életbe, amikor letelik a 78 éves Saron kórházi ápolásának 100. napja. Az ülést azért tartották meg már kedden, mert szerdán kezdődik a 8 napig tartó Peszah ünnepe. Ariel Saron az első izraeli kormányfő az ország történetében, akit tartósan alkalmatlannak nyilvánítanak hivatala ellátására.

Comments are closed.